ISBN:
9789460030550 (ebook) 9789460031007 (paperback)
Aantal pagina's:
248
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
06/01/2016

Geboren in de Tweede Wereldoorlog als oudste dochter in een katholiek tuindersgezin, wordt Ria, zoals zoveel meisjes in die tijd, al jong ingezet als steun en toeverlaat in het altijd drukke huishouden. Als om zes uur ’s ochtends de wekker gaat, staat zij op om de kachel op te stoken, boterhammen te smeren en de bedden op te maken. Ze schilt aardappels, lapt de ramen en poetst het koper. Naar school gaan zit er voor haar niet in.

Maar dan worden in de jaren van wederopbouw duizenden jonge vrouwen en meisjes gerekruteerd als gezinsverzorgsters, om gezinnen in nood te ondersteunen en zo de ontwrichte samenleving te behoeden voor verder moreel verval. Ook Ria besluit in op leiding te gaan en waagt de stap naar
Amsterdam.

In De helpende hand keert Eva Vriend terug naar de begindagen van de Nederlandse verzorgingsstaat. Op invoelende wijze legt zij de veelbewogen geschiedenis bloot van een beroep dat een grote rol speelde in de levens van zeer velen. Het dreef mee op de golven van de verzorgingsstaat: van het begin in de jaren vijftig tot het hoogtepunt in de jaren tachtig, toen honderdduizenden vrouwen het uitoefenden, tot de thuiszorgvoorziening van nu, die de overheid liever kwijt dan rijk is.

Ria, de moeder van de auteur, zou wegens ziekte uiteindelijk afhankelijk worden van het beroep waarvoor zij zelf was opgeleid.


"De auteur laat zien hoe je familiehistorie knap kunt verweven met de grote geschiedenis."

- Trouw

"Vriend weet maatschappelijke geschiedenis inzichtelijk en levend te maken en brengt een ode aan een onvolprezen en een onderschat beroep."

- Opzij

"Wie De helpende hand leest zal niet afhaken. Het onthult niet alleen een verborgen geschiedenis, maar is ook een verhaal van vlees en bloed."

- Dagblad van het Noorden

"Met haar boek schetst de schrijfster niet alleen de opkomst en de ondergang van de gezinszorg. Ze blikt ook op aangrijpende wijze terug op het verlies van haar moeder en de vervangende dames die 'de kinderen op het goede spoor hielden'."

- De Stentor
Leesfragment

Fragment uit De helpende hand

Onlangs verscheen De helpende hand van Eva Vriend. Een boek over de geschiedenis van de thuiszorg, geschreven aan de hand van haar eigen ervaringen. Hieronder leest u een fragment.

‘Dertig jaar later. Ik ben bij mijn vader op de koffie. Hij vindt het nog steeds moeilijk om over mijn moeder te praten. De herinneringen aan het ziekbed …

Lees dit bericht