ISBN:
978 94 600 3909 6 (ebook) 9789460038877 (paperback)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/11/2018

Op de ochtend van zaterdag 12 augustus 2000 brengen twee enorme explosies het ijskoude oppervlak van de Barentszzee in heftige beroering. De Koersk, een onderzeeër die de trots is van de Russische Noordelijke vloot, tuimelt naar de bodem van de oceaan. De meeste van de 118 bemanningsleden zijn op slag dood, maar 23 mannen weten een waterdicht compartiment te bereiken. Als de reddingspogingen van de Russen mislukken, weigeren ze nog dagenlang hulp van de Britten en de Noren, kennelijk bevreesd voor onthullingen over hun geheime kernonderzeeër. Een fatale beslissing.

In De Koersk wordt de tragedie van minuut tot minuut verteld en voelbaar gemaakt: het verschrikkelijke lot van de bemanning, de politieke en militaire intriges, de tergende onzekerheid en wanhoop bij de vrouwen en kinderen. Tot slot is er de spectaculaire berging van het wrak door het Nederlandse bedrijf Mammoet. Het eind van een dramatische, nooit echt opgeloste bijna-kernramp.

Robert Moore was correspondent in Moskou voor de Engelse televisie ten tijde van de ramp. Later was hij oorlogsverslaggever in Tsjetsjenië, Kosovo en Sierra Leone.

 

Lees hier een fragment uit De Koersk.


Over de auteur

Robert Moore

Robert Moore was correspondent in Moskou voor de Engelse televisie ten tijde van de ramp met de Russische onderzeeër de Koersk. Later was hij oorlogsverslaggever in Tsjetsjenië, Kosovo en Sierra Leone.

 

Foto ©: Ben Martin

Meer over deze auteur
Robert Moore