ISBN:
9789460031243 (paperback) 9789460031250 (ebook)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
22/02/2016

Er woedt een oorlog binnen de katholieke kerk. Aan de ene kant staat paus Franciscus, die met zijn sobere levensstijl zijn sterke boodschap onderschrijft:een kerk voor iedereen, arm of rijk. Aan de andere kant is er de oude Curie, met zijn eindeloze vetes en oude en nieuwe lobby’s om bepaalde niet-zo-christelijke privileges te beschermen. Sommigen uit die oude garde zijn bereid alle middelen in te zetten om aan de macht te blijven. Als hij de strijd tegen corruptie, intimidatie en chantage verliest, zal paus Franciscus waarschijnlijk het veld ruimen, net als zijn voorganger.

Op basis van vertrouwelijke informatie – waaronder zeer geheime documenten uit het Vaticaan zelf – beschrijft Nuzzi op bijzonder meeslepende wijze hoe Franciscus schoon schip wil maken en wie daarbij zijn vijanden zijn. De kruistocht laat zien op welke manier Franciscus het Vaticaan probeert te hervormen om het voor eens en voor al te bevrijden van de overweldigende corruptie die de katholieke kerk vanouds lijkt aan te kleven.

De kruistocht is een verbijsterend boek dat iedere lezer zal choqueren.


"Nuzzi gebruikte documenten 'die vertrouwelijk of geheim zijn of onder de pauselijke geheimhouding vallen'-explosief materiaal dus. [...] leest als een thriller."

- Volkskrant

"Nuzzi toont overtuigend hoe taai en geslepen het verzet is."

- NRC Next

"Het boek geeft een onthutsend beeld van de financiële huishouding van de grootste religieuze multinational op aarde. "

- Trouw
Leesfragment

Leesfragment uit De kruistocht

De wonden van het Vaticaan

Het is de middag van 12 september 1978. Na amper achttien dagen pontificaat ontdekt paus Johannes Paulus I dat er binnen de pauselijke Curie een machtige vrijmetselaarslobby met 120 leden actief is. Het is onthutsend nieuws. Kardinalen, bisschoppen en presbyters volgen niet de woorden van het evangelie, maar houden zich …

Lees dit bericht

Over de auteur

Gianluigi Nuzzi

Gianluigi Nuzzi is onderzoeksjournalist, schrijver en anchorman. Hij publiceerde Vaticano SpA (Vaticaan BV) en Sua Santità (Zijne Heiligheid). Van zijn boeken werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Over zijn onthullingen in De kruistocht was het Vaticaan dusdanig ontstemd dat het Nuzzi voor de rechter daagde.

Meer over deze auteur