ISBN:
9789460038129 (paperback) 9789460038488 (ebook)
Aantal pagina's:
176
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
06/03/2018

De meesten van ons willen liever niet denken. Want denken is problematisch. Denken kan ons dwingen buiten vertrouwde, comfortabele paden te treden en dat kan complicaties opleveren. Denken gaat boven- dien langzaam, en dat is een probleem als wij door de manier waarop we informatie binnenkrijgen – meestal online – terechtkomen in een draaikolk van sociale media, gebekvecht en bubbels van eigen gelijk.
Toch komen veel van de felste discussies over de politieke, sociale of religieuze kwesties die ons verdelen, niet voort uit het gegeven dat wij nu eenmaal onherroepelijk verdeeld zijn. Zij zijn het gevolg van het feit dat wij niet nadenken.

In dit virtuoze en buitengewoon vermakelijke boek analyseert Alan Jacobs de verschillende krachten die ons verhinderen te denken – krachten die alleen maar zijn toegenomen in dit tijdperk van ‘alternatieve feiten’, nepnieuws en informatieoverload. Al doende haalt Jacobs allerlei mythen onderuit. We kunnen misschien niet zo goed denken als we graag willen geloven, maar we kunnen ons geestelijk leven wel degelijk beschermen tegen de hindernissen van het moderne leven. En als we gezamenlijk kunnen leren denken, kunnen we misschien ook leren samen te leven.

Een fragment uit De kunst van het denken leest u hier.

 

In de media:

Artikel over De kunst van het denken in Filosofie Magazine: ‘Misschien heeft die ander wel gelijk‘, 1 juni 2018.


"De interessante voorbeelden en bekende anekdotes laten je vlot door het filosofische betoog heen gaan."

- New Scientist

"Er zit heel wat waarheid in dit boek."

- Hebban.nl

Over de auteur

Alan Jacobs

Alan Jacobs is hoogleraar letterkunde. Hij publiceerde tal van artikelen voor onder andere The Atlantic, Wall Street Journal en Harper’s Magazine, en is auteur van verschillende boeken, waaronder een biografie van C.S. Lewis en The Pleasure of Reading in an Age of Distraction.

Meer over deze auteur