ISBN:
9789460037450 (ebook) 9789460037443 (paperback)
Aantal pagina's:
280
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/11/2014

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden Duitse jongeren onder de wapenen geroepen om als ‘Hitlers laatste helden’ de onontkoombare
nederlaag van nazi-Duitsland wat langer uit te stellen. Ze waren nog bijna kinderen toen ze als kanonnenvlees naar het front gingen, gedreven door jeugdig enthousiasme voor Hitler en het nationaalsocialisme.

Heel wat toonaangevende figuren in de latere Bondsrepubliek behoorden tot de generatie die in hun jeugd gevormd werd door het Derde Rijk en
bovendien lid was van de NSDAP. Ze hebben het verzwegen, vergeten, ontkend of verdrongen, veelal tot op de dag van vandaag. Toch onderscheidden ze zich na de oorlog als geëngageerde democraten en ze drukten als vooraanstaande politici, kunstenaars en wetenschappers hun stempel op de jonge Bondsrepubliek.

Malte Herwig heeft het ledenregister van de NSDAP, dat tientallen jaren gesloten bleef, doorgewerkt en sprak persoonlijk met vele laatste ooggetuigen van de oorlogsjaren. In De laatste lichting schrijft hij invoelend en genuanceerd over een hele generatie die het verleden verdrong, en hij maakt ons duidelijk hoe pijnlijk de verhouding van de Duitsers tot de nazitijd nog altijd is.


"Als ‘Flakwerkers’, jongens die moisten helpen bij het kuchafweergeschut, ware ze meestal te jong om te hebben deelgenomen aan de nazigruwelen, Maar hun partijlidmaatschap had ze tot ‘onschuldige schuldigen’ gemaakt"

- NRC

"De elite van West-Duitsland na 1945 had een ding gemeen, ontdekte schrijver Malte Herwig: als tiener waren ze lid van Hitlers partij. Een verleden dat collectief werd 'verdrongen'."

- Volkskrant

Over de auteur

Malte Herwig

Malte Herwig (1972) studeerde literatuurwetenschap, geschiedenis en politicologie in Mainz, Harvard en Oxford, waar hij in 2002 promoveerde. Hij was redacteur van Der Spiegel en schrijft nu voor de Süddeutsche Zeitung.

Meer over deze auteur