ISBN:
9789460036934 (hardcover)
Aantal pagina's:
544
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
15/01/2014

Een fysicus, die een groot deel van zijn leven wijdde aan het bestuderen van het raadsel van de donkere materie in het universum, ziet zich onverhoeds geconfronteerd met het einde. Hij blijkt een aneurysma in zijn hersenstam te hebben waaraan hij binnen korte tijd zal overlijden. Het enige alternatief is een spoedoperatie, maar de kans dat hij die ingreep overleeft is klein.

Wat gebeurt er als je hoort dat je waarschijnlijk nog maar bitter weinig tijd hebt? De laatste tafel speelt zich af in de laatste twee etmalen voor de operatie. De fysicus schrijft en schrijft, om te ontsnappen aan de angst die hem voortdurend dreigt in te halen. Minutieus doet hij verslag van zijn leven, zijn liefdes, zijn twijfel, zijn blik op de natuur der dingen. Hij richt zich tot zijn boezemvriend, een Hongaarse kosmoloog die ooit de wetenschap vaarwel zei en zijn heil zocht in poëzie, vrouwen en drank – een vriend die spoorslags afreist vanuit Budapest zodra hij van de operatie hoort.


"'De laatste tafel' is een adembenemende inventarisatie van dit krankzinnige bestaan. Het is een meesterlijk geschreven trip."

- De Standaard.

"Een van verstikkende ernst vergeven roman. "

- Arjen Fortuin, NRC

"‘De laatste tafel' is een hallucinerende ervaring. Het is een trip waarin je verzeild raakt. "

- Kunststof-radio

"‘De laatste tafel', de tafel van de neurochirurg waarop de hoofdpersoon voor een tussen de tien en twintig uur durende operatie terecht zal komen, is een prachtig gecomponeerd boek. Ik heb het in één ruk uitgelezen."

- Medisch Contact

Over de auteur

Wim Kayzer

Wim Kayzer (1946) maakte behalve Een schitterend ongeluk ook de spraakmakende televisieseries Beter dan God, Nauwgezet en wanhopig, Vertrouwd en o zo vreemd en Van de schoonheid en de troost, die ook in boekvorm verschenen. Daarnaast publiceerde hij Onfatsoenlijke herinneringen en in 2004 De waarnemer, waarvan ruim 20.000 exemplaren werden verkocht.

© Foto: Károly Effenberger

Meer over deze auteur