ISBN:
9789463822497 (paperback) 9789460031595 (ebook) 9789460031212 (hardcover)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/01/2017

Adrianus was de zoon van een gegoede scheepstimmerman uit Utrecht. Hij studeerde theologie en werd rector van de universiteit van Leuven, opvoeder van keizer Karel V en diens stadhouder in Spanje. Hij was een vriend van Erasmus en kwam in conflict met Luther.

Hij was er zelf niet bij toen 39 kardinalen in de Sixtijnse Kapel hem op 9 januari 1522 onverwacht tot paus kozen. Zuchtend aanvaardde hij dit goddelijk lot, een onwaarschijnlijke levensloop voor iemand van zijn afkomst.

Eenmaal in het Vaticaan aangekomen wachtte hem een bijna bovenmenselijke opdracht. Rome balanceerde financieel en moreel op de rand van de afgrond.

Adrianus verontschuldigde zich voor de misstanden in zijn kerk, maar kon Luther niet overtuigen om te blijven. Evenmin wist hij de christelijke staten te verenigen in een kruistocht tegen sultan Süleyman.

Met zijn hervormingsplannen en karige levensstijl maakte paus Adrianus VI zich niet geliefd in het Rome van de renaissance. Na een pontificaat van amper zeshonderd dagen overleed hij, moegestreden, onder verdachte omstandigheden. Pas ver na zijn dood kreeg hij erkenning als wegbereider van de katholieke contrareformatie.

Niet eerder verscheen er een volledige en verantwoorde publieksbiografie van deze enige paus uit de Lage Landen. Het is een meeslepend verhaal tussen riddertijd en renaissance, tussen adel en burgerij, tussen Rome en de vroegste reformatie. Twan Geurts bestudeerde de oudste en de meest recente literatuur, maar trad ook in de sporen van Adrianus en reisde hem achterna: van Utrecht naar Leu-ven en van Zaragoza naar Rome.

 

Op 9 januari 2022 is het 500 jaar geleden dat Adrianus tot paus werd verkozen. in 2022 vieren we het Adrianusjaar, kijk voor meer informatie en activiteiten op pausadrianus500.nl

 

In de media 

Twan Geurts bij de Oud-Utrecht Podcast:

Twan Geurts te gast bij NPO Radio 1 Met het oog op morgen: ‘De eerste en enige Nederlandse paus’ 8 januari 2022.

"Een wetenschappelijk verantwoorde, uitmuntend leesbare beschrijving van leven en werken van Adriaan Floriszoon "

- National Geographic Historia

"Leest als een spannend jongensboek"

- Trouw

"Een meeslepende biografie (…) een elegante vertelling"

- Biografieportaal

"De kerk was nog niet klaar voor Adrianus’ hervormingstheater. Hij was, zo toont de auteur overtuigend aan, de juiste man op het verkeerde moment"

- NRC Handelsblad
Leesfragment

De Nederlandse paus

Fragment uit De Nederlandse paus. Adrianus van Utrecht 1459-1523 van Twan Geurts.

Pas op, er staat een Utrechter voor de poort! Zeereis naar Rome

Na beraadslaging op een van de schepen neemt Adrianus het besluit zich over te geven aan de goddelijke bescherming, de golf van Narbonne over te steken en het Spaanse vasteland voorgoed …

Lees dit bericht

Over de auteur

Twan Geurts

Twan Geurts (1950) is theoloog en werkt als schrijver en journalist in Utrecht. Eerder publiceerde hij Engelen van deze tijd en Rolduc, dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2012.

© Foto: Jos Lammers

Meer over deze auteur