ISBN:
9789463820196 (paperback) 9789463820202 (ebook)
Aantal pagina's:
411
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
23/05/2019
Verschijningsdatum:
23/05/2019

De onzichtbare keizer. Napoleon op Elba

In het voorjaar van 1814 werd Napoleon eindelijk verslagen. Na jaren­lang te hebben geheerst over een keizerrijk van tachtig miljoen mensen, dat zich uitstrekte over half Europa, zat hij plotseling vast op het minuscule eilandje Elba.

Als het aan de leiders van Europa had gelegen, was dit zijn einde geweest. Maar Napoleon wilde maar een ding: terug naar het Franse vasteland, terug naar de macht. Met zijn buitengewone charisma wist hij zijn beide bewakers, en daarna de rest van het eiland, al snel in zijn greep te krijgen. Na tien maanden ballingschap ontsnapte hij van Elba, met duizend volgelingen achter hem aan. Hij trok op naar Parijs en heroverde de Tuilerieën – en dat allemaal zonder een schot te lossen. Niet veel later zouden tienduizenden van zijn voor- en tegenstanders om het leven komen bij Waterloo.

Braude beschrijft de vreemde ballingschap en de onwaarschijnlijke ontsnapping van Napoleon met veel oog voor sprekende details. De onzichtbare keizer, dat leest als een roman, biedt helder nieuw inzicht in een periode die in de geschiedschrijving meestal wordt verwaar­loosd, maar in feite een zeer dramatische episode was in de carrière van Napoleon. Het resultaat is een fascinerende vertelling en een ver­rassend nieuw perspectief op een van de invloedrijkste figuren uit onze geschiedenis.

 

In de media:

De onzichtbare keizer besproken in het NRC, 3 oktober 2019.

Recensie van De onzichtbare keizer op deleesclubvanalles.nl, 31 juli 2019.

Podcast: Bespreking van De onzichtbare keizer op OVT NPO Radio 1.

Bespreking in Nederlands Dagblad, ‘Er is weinig bekend over het verblijf van Napoleon op Elba. Dat is vreemd.‘, 28 juni 2019.

Bespreking van De onzichtbare keizer in De Morgen, 15 juni 2019. Braude20190615_De-Morgen_p-91

Recensie in Trouw door Marijke Laurense, ‘De keizer van heel Elba‘, 1 juni 2019.

Voorpublicatie op Historiek, ‘Hoe Napoleon op Elba belandde‘.


"Een onderhoudend portret"

- The New York Review of Books

"Een zeer goed geschreven boek over een eeuwig fascinerende figuur."

- Ross King, historicus en bestsellerauteur

"Historicus Mark Braude schuwt de pittige details niet."

- De Morgen

Over de auteur

Mark Braude

Mark Braude is historicus, gespecialiseerd in de Europese geschie­denis. Hij doceerde aan Stanford University en publiceerde in The New Republic, The Daily Beast en vele andere media. In 2016 schreef hij een geschiedenis van Monte Carlo. Hij woont en werkt in Vancouver.

Foto auteur © Laura Marie Braude

Meer over deze auteur