ISBN:
9789460031496 (ebook) 9789460031168 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
29/07/2016

‘God is duidelijk geen feminist,’ noteert Sue Lloyd-Roberts koel in de openingspagina’s van haar journalistieke opus magnum, De oorlog tegen vrouwen. Ze baseerde het op meer dan dertig jaar ervaring als televisieverslaggever voor de BBC. Haar werk, vaak undercover, waarin oorlog en mensenrechten een belangrijke plaats innamen, bracht haar de hele wereld over, van Rusland en China tot Birma, van Zimbabwe, Egypte en Bosnië tot het Midden-Oosten, van India en Pakistan tot Latijns-Amerika.

Gaandeweg groeide het besef dat veel van het onrecht uit haar reportages te maken had met vrouwen. Hoe is het mogelijk, zo vroeg ze zich af, dat vrouwen, die meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken, in de 21ste eeuw nog altijd campagne moeten voeren voor een eerlijke en menselijke behandeling? In De oorlog tegen vrouwen neemt Lloyd-Roberts de lezer mee op reportage, van de besnijdenis van jonge meisjes in Gambia tot de grootmoeders van de Argentijnse Plaza de Mayo, van ’s werelds grootste openluchtgevangenis voor vrouwen (Saoedi-Arabië) tot de vrouwenhandel in Oost-Europa, van het ergste land om een vrouw te zijn (India) tot het huiselijk geweld in ‘ontwikkelde’ landen, van verkrachting als oorlogswapen in Bosnië, Birma en Afrika tot de salarisongelijkheid in de Westerse wereld.

Geweld tegen vrouwen en meisjes is niet individueel, het is politiek, is de stelling van Lloyd-Roberts. In De oorlog tegen vrouwen brengt zij even zuiver als overtuigend in kaart hoe vrouwen er wereldwijd voorstaan. Dat levert een onthutsend tijdsbeeld op, en journalistiek van grote klasse.

Een videofragment:


"Een subliem boek"

- De Volkskrant
Leesfragment

‘De oorlog tegen vrouwen’

Uit De oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts:

Ierland | De magdalene-wasserijen

We stonden om zes uur ’s ochtends op en dan gingen we naar de mis. Je kreeg een la toegewezen met een heel brood en een half pond boter voor een week. Dat was het ontbijt. Als je niet naar de mis ging, namen ze je …

Lees dit bericht

"Een geweldig vertelster, die de kunst verstaat je met haar stijgende verontwaardiging te besmetten – wie het boek dichtslaat, kookt van woede "

- NRC Handelsblad

"Wie 'De oorlog tegen vrouwen' leest, kan niet anders dan concluderen dat terugvechten moed vergt"

- Opzij

"Sue Lloyd-Roberts weet haar verhalen zo in elkaar te zetten dat er niet alleen maar een opsomming van gruwelen overblijft"

- 8weekly

"‘Het beste boek dat een journalist ooit heeft geschreven’"

- Het Nederlands Dagblad

Over de auteur

Sue Lloyd-Roberts

Sue Lloyd-Roberts (1950-2015) studeerde geschiedenis en moderne talen aan de Universiteit van Oxford, maar haar grote passie was de journalistiek. Als verslaggever werkte ze voor ITN en de BBC, onder andere voor het prestigieuze Newsnight. Haar werk werd talloze malen onderscheiden, onder andere met een Emmy in 2011. In 2012 werd ze uitgeroepen tot International …

Meer over deze auteur