ISBN:
9789460031410 (ebook) 9789463820233 (paperback)
Aantal pagina's:
176
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
09/06/2016

Nils Uddenberg was zijn leven lang vastbesloten nooit de verantwoordelijkheid voor een huisdier op zich te nemen. Maar als hij op een winterdag een kleine zwerfkat in zijn tuin ontdekt, betekent dat het begin van een relatie tegen wil en dank. De kat lijkt vastbesloten niet meer te vertrekken en van lieverlee krijgen de twee een band. Langzaam maar zeker nestelt de zwerfkat zich in het leven van de oude man.

Met de nodige humor en zelfreflectie beschrijft Uddenberg hoe zijn leven verandert nadat de kat bij hem is ingetrokken. De gevoelens die zij bij hem oproept, verbazen hem en al snel realiseert hij zich dat hij onherroepelijk is gaan houden van dit kleine, gevlekte dier. Als emeritus hoogleraar psychologie probeert hij zichzelf, maar ook de kat te doorgronden. Maakt de zorg voor een kleiner schepsel je een beter mens? Hoe kan een dier van nauwelijks zeven pond je zo’n gevoel van veiligheid geven? in hoeverre kun je een dier menselijke emoties toeschrijven? is zijn pluizige vriendin überhaupt geïnteresseerd in de wereld om haar heen?

De oude man en de kat is zowel een hartstochtelijke liefdesverklaring als een originele, psychologische zoektocht naar de verhouding tussen mens en dier. Het schitterend geschreven boek is geïllustreerd door Ane Gustavsson.


Leesfragment, Nieuws

Leesfragment ‘De oude man en de kat’.

Ik ben opgeleid tot arts. Ik ben docent psychiatrie en empirisch levensbeschouwingsonderzoek en de regering is zo vriendelijk geweest mij de ‘titel, eer en waardigheid van professor’ te verlenen. Zelf noem ik me auteur; ik heb in de loop van de jaren een groot aantal boeken gepubliceerd en sommige daarvan hebben heel aardig verkocht. Tegenwoordig …

Lees dit bericht

"Dit kleine boek is net zo vertederend als een jong katje. Onweerstaanbaar."

- Expressen

"Een prachtig geschreven liefdesgeschiedenis, waarin de auteur de relatie tussen mens en dier zonder een spoortje ironie schitterend analyseert."

- Le monde

Over de auteur

Nils Uddenberg

Nils Uddenberg (1938) is psycholoog en schrijver. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Universiteit van Lund. In 2003 werd hij onderscheiden met de August Prijs, de belangrijkste literaire prijs van Scandinavië. De oude man en de kat groeide uit tot een bestseller in Zweden en verscheen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Amerika, Noorwegen, Denemarken, Japan, …

Meer over deze auteur