ISBN:
9789460038907 (paperback) 9789460039072 (ebook)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
14/01/2019

Als de jonge Dolores in verwachting is van haar eerste kind, onthult haar moeder een geheim: haar vader is haar vader niet. Opgevoed door de Vlaamse communistische journalist Maarten, blijkt haar echte vader een Poolse bevrijder, Michał. Twee mannen, verbonden door hun liefde voor dezelfde vrouw: Julia. Maar hun werelden hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen. Terwijl Maarten tot aan zijn dood, net voor de val van de Berlijnse Muur, in zijn westerse cocon blijft vasthouden aan de marxistische theorie, ondervindt Michał in Polen dagelijks de realiteit van het communistisch ‘paradijs’ aan den lijve.

Voor Dolores betekent dit het begin van een lange zoektocht, die uitmondt in een fascinerende reis door de Europese geschiedenis. Via het Internationale Rode Kruis weet zij met haar biologische vader in contact te komen en een emotionele ontmoeting volgt. Stukje bij beetje vertelt hij haar hun hele familiegeschiedenis, die teruggaat op de Tataren, de Mongolen en de Kozakken. En opeens worden alle vraagtekens uit haar jeugd uitroeptekens.

Op beeldende, meeslepende wijze vertelt Dolores Thijs over haar ‘dubbele’ afkomst, van het Vlaamse platteland tot aan de Russische toendra. De Poolse soldaat is een onvergetelijk verhaal over identiteit en de invloed van afkomst en opvoeding in de Europese twintigste eeuw.

 

Lees hier een fragment van De Poolse soldaat.

 

In de media:

Podcast NPO Radio 1, Lezen in het donker met Dolores Thijs, 11 maart 2019.

Recensie van De Poolse soldaat in Het Parool: ‘Een vader achter het IJzeren Gordijn’, 23 februari 2019.

Bespreking De Poolse soldaat in Trouw: ‘In hun levens gebeurt zoveel waar ze niets aan kunnen doen‘, 2 februari 2019.

Getipt door Plus Magazine: ‘een fascinerende reis door de Europese geschiedenis’, 26 januari 2019.

Interview met Dolores Thijs en recensie van De Poolse soldaat in Het Nieuwsblad: ‘Dolores Thijs schrijft sterke autobiografische roman De Poolse soldaat‘, 18 januari 2019.

Interview met Dolores Thijs over De Poolse soldaat in De Telegraaf: ‘Geheime dochter van een Poolse bevrijder’, 15 januari 2019.

Lidewijde Paris bespreekt De Poolse soldaat in Nieuwsweekend, 17 augustus 2019.


"Autobiografische literatuur van de bovenste plank."

- Het Nieuwsblad

"Een meeslepend en vooral ontroerend boek."

- De Telegraaf

"Een prijzenswaardige nuchtere toon."

- Het Parool

Over de auteur

Dolores Thijs

Dolores Thijs is journalist en schrijver van romans en verhalen. De Vrouwenval kreeg de prijs voor het Beste Literair Debuut in Vlaanderen, en werd een bestseller. Als journaliste werkt zij voor verschillende Nederlandse en Vlaamse tijdschriften.

© Foto: Jurjen Drenth

Meer over deze auteur