De populist laat zien hoe kwetsbaar een democratie is in handen van mensen die er niet respectvol mee omgaan.
Hoe was het mogelijk dat een democratie zo volledig en zo snel uiteenviel als Duitsland in de jaren dertig? Hoe kon een democratisch gekozen regering Adolf Hitler toestaan de macht te grijpen? Het antwoord op deze vragen klinkt tegenwoordig even verontrustend als herkenbaar.
Al vanaf de late jaren twintig riep het politieke spel van de Weimar-republiek verzet op, het nadrukkelijkst van de populistische beweging, geleid door Hitler. Maar zeggen dat Hitler democratisch werd verkozen, is te simpel. Hett laat overtuigend zien dat Hitler nooit aan de macht zou zijn gekomen als de andere politici niet hadden geprobeerd hem te paaien – een strategie die ertoe leidde dat zij uiteindelijk met de rug tegen de muur stonden en niet anders konden dan de nazi’s toelaten tot de regering. Het was het misplaatste vertrouwen van een aantal conservatieve en incompetente politici dat Hitler en zijn volgers de middelen gaf om Duitsland te veranderen in een brute dictatuur.
Een fragment uit De populist leest u hier.
In de media:
Recensie in de Volkskrant: ‘‘De populist’ roept de gangbare ‘wat zou er gebeurd zijn als’-vragen op – al laat Carter Hett die wijselijk onbeantwoord (****)’, 29 juni 2018.
Recensie in The New York Times: ‘How Did the Nazis Gain Power in Germany?’ , 14 juni 2018 (Engelstalig).
Artikel in Nederlands Dagblad: ‘Hoe groter de leugen, hoe beter’, 24 mei 2018.
Artikel over De populist op Historiek: ‘Hoe de populist Adolf Hitler aan de macht kwam’, 6 mei 2018.
Een interview met Benjamin Carter Hett over De populist (The Death of Democracy) van The Source Radio luistert u hier (Engelstalig).
Interview met Benjamin Carter Hett op Jalta: ‘Hitler, Trump, Erdogan, Orban and the death of democracy’, 28 april 2018.