ISBN:
9789460030772 (paperback) 9789460031441 (ebook)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
07/04/2016

Europa kraakt in zijn voegen. Na jaren van economische recessie leken de lidstaten weer uit de crisis omhoog te krabbelen, maar toen kwamen de vluchtelingen. Met honderdduizenden tegelijk; in gammele bootjes, op rubber vlotten, omgebouwde vissersscheepjes, per spoor en in vrachtwagens ontvluchtten wanhopige mensen de smeulende puinhopen in het Midden-Oosten, Afghanistan en verarmd Europa.

In De race naar het noorden berichten Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen over de vluchtelingenstroom. Na een barre tocht – waarvoor velen alles wat zij bezaten hebben moeten op geven – vormen Italië, Griekenland en de Balkanlanden de eerste horde die moet worden genomen, waarna de survivaltocht richting de rijke Europese landen begint.

Aanvankelijk klonk daar nog optimisme, maar al snel na Angela Merkels ‘Wir schaffen das’ sloeg de stemming om. Na bloemen en knuffels begon de bouw van hekken en kwamen burgers in opstand. Terrorisme, maar vooral de massale aanranding van vrouwen op Nieuwsjaarnacht 2015 in Duitsland markeerden een ommekeer in het denken over de opvang van de nieuwkomers in de Unie. Hoe moet het nu verder? Vanuit een breed Europees perspectief biedt De race naar het noorden de lezer een indringende blik op de grootste menselijke catastrofe van onze tijd.

Met bijdragen van Stéphane Alonso (Brussel), Wierd Duk (Duitsland), Marcel ten Hooven (Nederland), Daphne Channa Horn (fotografie), Marcel van der Steen (Balkan), Sarah Venema (Griekenland), Stefan de Vries (Frankrijk) en Rop Zoutberg (Italië). Met een inleiding van Eva Jinek en een nawoord van Rodaan Al Galidi.


"Acht Nederlandse journalisten beschrijven in pijnlijk gedetailleerde scénes en gesprekken de situatie van vluchtelingen in diverse Europese landen. De radeloosheid giert door de bladzijden."

- NRC
Nieuws

Woord vooraf door Eva Jinek – De race naar het noorden

Onlangs kocht ik voor het eerst een eigen huis. Ik was trots, ook omdat ik wist dat het mijn ouders trots maakte. Ze hielpen met alle formaliteiten, het in- en uitpakken, de verbouwing. Op het laatst ruimden we alles op: plakband wegtrekken waar geschilderd was, verhuisdozen opvouwen, de vloer schoonvegen en bewonderen.

Ik raapte een elektriciteitsdraad …

Lees dit bericht

Over de auteur

Rop Zoutberg

Rop Zoutberg (1964) werkte vanaf 1996 in Spanje als correspondent voor de NOS , de Wereldomroep, Het Parool en De Morgen. Zijn werk als fotograaf en radiomaker werd verschillende malen onderscheiden. Op dit moment is hij correspondent van het NOS Journaal in Italië.

Meer over deze auteur