Sinds de Tweede Wereldoorlog is Duitsland niet zo in de ban van een rechts-populistische partij geweest als nu. Van een kleine ‘professorenpartij’, die protesteerde tegen de voor Duitsland onvoordelige deelname aan de Eurozone, groeide de Alternative für Deutschland (AfD) als gevolg van de vluchtelingenproblematiek uit tot een beweging die bij de Bondsdagverkiezingen dit najaar de kiesdrempel met gemak lijkt te gaan halen.
Paul van Gageldonk dompelde zich onder in de wereld van een groeiende groep Duitsers die zich grote zorgen maakt over de toekomst van hun land, over de globalisering en, vooral, over de groter wordende groep migranten, volgens hen een bedreiging voor de Duitse Leitkultur. Acht maanden lang volgde hij AfD-leden uit Aken. Zoals de immigrant, die om zijn AfD-lidmaatschap werd ontslagen. De ex-Oost-Duitser, die in het Westen niet het beloofde paradijs vond. En de verzekeringsman, die uit de partij werd gezet vanwege zijn contacten met extreemrechtse personen.
De redders van het Avondland verhaalt over de plaatselijke Stammtisch van de partij, de veldslagen met antifascisten, het cordon sanitaire in de gemeenteraad, extreemrechtse nipsters en het ‘zwijgkartel’ van politiek en media. Over een bezoek aan het extreme Oost-Duitsland en de antisemitische uitlatingen van partijcoryfee Björn Höcke. Het boek bevat een openhartig interview met Frauke Petry, door fans de Audrey Hepburn van rechts genoemd, door tegenstanders Adolfina. Wat de AfD betekent voor Duitsland wordt verteld door Henriette Reker, burgemeester van Keulen en slachtoffer van een aanslag door een migrant. De betekenis voor Nederland wordt toegelicht door Geert Wilders.