ISBN:
9789463823586 (paperback)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans

Niet eerder waren kiezers zo op drift als in het verkiezingsjaar 2023. Bij de Tweede Kamerverkiezingen wisselden 54 zetels van partij. Zelfs in het ook al spectaculaire verkiezingsjaar 2002, dat volgde op de aanslagen van 9/11 en de moord op Pim Fortuyn, waren dat er niet zoveel.

Ook op een andere manier was de verkiezingsuitslag ongekend. Voor het eerst in de geschiedenis werd een rechts-radicale partij de absolute winnaar: de PVV van Geert Wilders werd met 37 zetels verreweg de grootste. NSC, de nieuwe partij van ex-CDA’er Pieter Omtzigt, behaalde in één klap 20 zetels. Ook de BBB van Caroline van der Plas boekte een grote winst. De enige gevestigde partij die een bescheiden winst boekte, was de lijstcombinatie van GL en PvdA.

Wat is er aan de hand in Nederland? Waar komt de onvrede vandaan die tot deze ingrijpende uitslag leidde? Ervaren parlementair journalist Wilco Boom sprak een groot aantal betrokkenen uit de politiek, en deskundigen van buitenaf. De ruk naar rechts is een indringende zoektocht naar de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen?


Over de auteur

Wilco Boom

Wilco Boom heeft ruime ervaring als journalist op het Binnenhof. Sinds 2003 is hij politiek verslaggever voor het NOS Radio 1 Journaal. Daarvoor was hij politiek verslaggever voor het Algemeen Dagblad.

 

© Jerome de Lint

Meer over deze auteur