ISBN:
9789460038075 (ebook) 9789460039065 (paperback)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
22/04/2015

Wereldwijd zijn atheïsten veruit in de minderheid. Zelfs in het nuchtere Nederland gelooft een ruime meerderheid van de mensen nog dat er meer is tussen hemel en aarde. Waarom is atheïsme zo weinig populair? Een van de redenen is dat toonaangevende atheïsten vaak een negatief mens- en wereldbeeld verkondigen. Zo vervangen zij een zinvol leven door een doelloos bestaan en zetten de mens neer als een ‘omhooggevallen aap’ in plaats van een ‘gevallen engel’. Daarbovenop kan de gemiddelde ongelovige zijn overtuiging vaak niet of nauwelijks verdedigen. Atheïsten maken zich schuldig aan wat ze theïsten dikwijls verwijten: ze trekken vergaande conclusies zonder goede onderbouwing.

De schoonheid en de troost van een wereldbeeld zonder God bevat een krachtige, rationele en emotionele, verdediging van het atheïsme Na een kritische bespreking van de klassieke en meest recente godsbewijzen komen vragen aan de orde die de meeste godontkenners laten liggen. Als Hij niet bestaat, hoe ziet de werkelijkheid er dan uit zonder Hem? Kun je in een goddeloze werkelijkheid menselijke ambities behouden, zoals een leven na de dood en een gefundeerde moraliteit? Het antwoord is verrassend genoeg ja. Een werkelijkheid zonder God kan wel degelijk mooi, menselijk en zelfs magisch zijn…


"Atheïsme is domweg niet aantrekkelijk, schrijft Waldo Swijnenburg (atheïst) De eerste reden voor de impopulariteit van atheïsme is dat de aanhangers ervan het bestaan van God ontkennen, maar verder weinig doen om een goddeloos wereldbeeld tot een aantrekkelijk alternatief te maken. Swijnenburg pleit voor een kleurrijk en positief atheïsme. "

- Volkskrant

"Als atheïst hield Swijnenburg zich vijf jaar met God bezig. Het sterkte hem in zijn overtuigingen. Maar tegelijk: wie Gods bestaan wil verdedigen, bezit volgens hem een stevig argument. "

- Nederlands Dagblad

"Waldo Swijnenburg is een verkondiger van het atheïsme, maar dan wel van de niet-drammigere soort. Een wereld zonder God is volgens hem vooral een leukere wereld."

- Sir Edmund addendum Volkskrant

Over de auteur

Waldo Swijnenburg

Waldo Swijnenburg studeerde sociologie, psychologie en filosofie.. Hij werkt momenteel aan zijn promotieonderzoek. Daarnaast is hij managing partner bij een onderzoeksbureau.

Meer over deze auteur