ISBN:
9789460039249 (ebook) 9789460038143 (paperback)
Aantal pagina's:
400
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
25/08/2014

De straat vertelt het huiveringwekkende verhaal van de Slag om Arnhem vanuit het unieke perspectief van de Utrechtseweg. Tijdens operatie Market-Garden – voor Nederland een van de belangrijkste operaties uit de Tweede Wereldoorlog – sloeg een golf van verwoesting over de zeven kilometer lange straatweg die het Arnhemse station met Oosterbeek verbindt.

Hoewel Oosterbeek op 17 september 1944 bevrijd leek, hernamen de Duitsers zich en drongen zij de geallieerden terug langs de Utrechtseweg. Met veel gevoel voor detail en menselijke emotie beschrijft Robert Kershaw de bloedige gevechten, niet alleen door de ogen van de ontzette bewoners, maar ook door die van de Engelse, Poolse en Duitse soldaten, die huis voor huis, steen voor steen streden om het strategisch zo belangrijke Arnhem. De straat laat op beklemmende wijze de absolute chaos van die dagen zien waarin soldaten en burgers geen idee meer hadden van wat zich op een steenworp afstand afspeelde.

De auteur schetst een onvergetelijk beeld van een gemeenschap die na de aanvankelijke blijdschap om de bevrijding via shock en afgrijzen in wanhoop verviel, toen ze begrepen dat hun levens onomkeerbaar waren geruïneerd door de vuurzee die was losgebarsten.


"De straat is de moeite waard omdat het de belevenissen van Britten, Duitsers en Nederlanders zeer gedetailleerd in een verhaal samenbrengt."

- NRC Handelsblad