ISBN:
9789460030390 (ebook) 9789460030376 (paperback)
Aantal pagina's:
120
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
16/04/2015

Sinds is plotseling op het politieke toneel verscheen, zijn politieke analisten en presidenten, generaals en gewone burgers in verwarring. In dit actuele en uitstekend geresearchte boek gaat internationaal terrorisme-expert Loretta Napoleoni in op de tegenstrijdigheden van IS. Ze laat zien hoe de organisatie, die bekendstaat om zijn middeleeuwse wreedheden, die mensen martelt en onthoofdt, ontvoert en verkracht, heeft kunnen opbloeien in de digitale wereld van vandaag. Hoe heeft een relatief kleine strijdmacht zo snel grote delen van Irak en Syrië kunnen veroveren? Waarom beheerst is de kunst van de staatvorming beter dan welke gewapende groep ook?

IS beheerst delen van de Iraakse oliewinning, beschikt over de modernste wapens en is rijk. Via de geschiedenis van is en het verschil in visie daarop tussen de moslimwereld en het Westen biedt Napoleoni niet alleen een heldere en samenhangende uitleg van de missie en de ideologie van de groep, maar ook nieuw inzicht in wat het Westen hiervan heeft begrepen – en wat we volkomen mis hebben.


"Napoleoni probeert de opmars van IS te duiden en stelt ongemakkelijke vragen bij al te eendimensionale aannames."

- Trouw

"De Terugkeer van het kalifaat is een strakke analyse van de opkomst van een inmiddels alom gevreesde terreurbeweging. "

- De Volkskrant

Over de auteur

Loretta Napoleoni

Loretta Napoleoni (1955) is de auteur van verschillende internationale bestsellers, waaronder Rogue Economics en Terror Inc. Zij is wereldwijd een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme. Ze adviseert verschillende regeringen over counterterrorisme, werkte als correspondent en columnist voor onder andere La Stampa, El País en Le Monde …

Meer over deze auteur