ISBN:
9789463821353 (ebook) 9789463821117 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/10/2020

Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden.

Trump beloofde het weer groots te maken. Maar zijn presidentschap heeft juist nog meer zwakke plekken en breuklijnen blootgelegd. Onderwijs, gezondheidszorg, industrie, infrastructuur, immigratie, segregatie en democratie: op al deze terreinen zakt het land op de internationale ranglijsten, tot grote zorg van de meeste Amerikanen. Maar over de oplossingen verschillen ze enorm van mening, en de politiek komt er niet uit. Het land lijkt steeds verder in zichzelf verstrikt te raken.

Persson reisde het land door om op onderzoek uit te gaan. Van het gespleten Washington tot de Muur bij Mexico. Van de oude industrieën van West Virginia tot de boeren van Wisconsin. En van Charlottesville tot de daklozen van Queens. Overal stelde hij de vraag: hoe nu verder met Amerika? Het resultaat is een fascinerend boek dat kijkt tot ver voorbij Trump, naar de toekomst van het land waarvan zovelen ooit droomden en waar ondanks alles, dankzij de veerkracht van de individuele Amerikanen, nog steeds ruimte is voor optimisme.

 

In de media

Interview met Michael Persson in Maarten!: ‘Amerikanen geloven in iets dat er nooit is geweest’ 5 november 2020.

 

Michael Persson over De val van Amerika


"De val van Amerika is een klassiek verslag in reportages van een land in verzet tegen wat oud-president Ronald Reagan ooit de negen meest angstaanjagende woorden in de Engelse taal noemde: 'Ik ben van de regering en ik kom u helpen.' "

- NRC

"Geweldig boek."

- Rick Nieman bij Jinek

Over de auteur

Michael Persson

Michael Persson (1971) studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek en was jaren wetenschapsjournalist. Sinds 2015 is hij Amerika-correspondent voor de Volkskrant.

Foto: © Pauline Niks

Meer over deze auteur