ISBN:
9789463821582 (paperback) 9789463821353 (ebook) 9789463821117 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/10/2020

Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden.

Trump beloofde het weer groots te maken. Maar zijn presidentschap heeft juist nog meer zwakke plekken blootgelegd. Onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, immigratie, segregatie, de enorme ongelijkheid en de democratie zelf: op al deze terreinen zakt het land op de internationale ranglijsten, tot grote zorg van de meeste Amerikanen. Maar de oplossingen worden steeds schaarser. Het land lijkt steeds verder in zichzelf verstrikt te raken, en de vraag is of Biden het kan ontwarren.

Persson reisde het land door en ontdekte hoe Amerika zichzelf opnieuw ontdekte. Van de nihilistische machthebbers in Washington tot de hoogmoedige monopolisten van Silicon Valley. Van de mijnbouwers in West Virginia tot de boeren van Wisconsin. En van een bosbrand in Californië tot de aanval op het Capitool. Het resultaat is een fascinerend boek over een land in crisis, waarin de Amerikaanse Droom een illusie is gebleken, maar waar ondanks alles, dankzij de veerkracht van de individuele Amerikanen, nog steeds ruimte is voor optimisme.

 

In de media

Interview met Michael Persson in Maarten!: ‘Amerikanen geloven in iets dat er nooit is geweest’ 5 november 2020.

 

Michael Persson over De val van Amerika


"Indringend verslag."

- NRC

"Geweldig boek."

- Rick Nieman bij Jinek

"[...] in dit boek maken we kennis met een Amerika dat je alleen maar ziet als je er lange tijd woont."

- EO-Visie

"Bij Michael Persson […] valt te genieten van zijn stijl en van zijn durf om kernachtig te formuleren. Hij weet tamelijk abstracte politieke gedachten terug te brengen tot één zin, soms weet hij die zelfs te vangen in een enkel beeld. "

- De Groene Amsterdammer
de Volkskrant

Wie er ook gaat winnen: Amerika is zichzelf de laatste jaren keihard tegengekomen (en is geschrokken van wat het heeft gezien)

Bekijk item

Over de auteur

Michael Persson

Michael Persson (1971) studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek en was jaren wetenschapsjournalist. Sinds 2015 is hij Amerika-correspondent voor de Volkskrant.

Foto: © Pauline Niks

Meer over deze auteur