ISBN:
9789460033049 (ebook) 9789460031670 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
15/10/2016

Voor de westerse bondgenoten is 11 november 1918 altijd een plechtige datum geweest: het einde van een oorlog die weliswaar een generatie had verwoest, maar ook de overwinning markeerde. Tegen een verschrikkelijke prijs waren de voornaamste vijanden totaal verslagen: het Duitse Keizerrijk, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk. Maar voor de rest van Europa was het een dag zonder betekenis. Die landen kwamen stuk voor stuk terecht in een nachtmerrieachtige serie conflicten.

In dit even oorspronkelijke als aangrijpende standaardwerk ziet Robert Gerwarth de werkelijke erfenis van de Eerste Wereldoorlog onder ogen. Niet de loopgraven vernietigden de toekomst van Europa, maar de verschrikkelijke nasleep ervan, waarin landen aan beide kanten van het oorspronkelijk conflict werden geteisterd door revoluties, pogroms, burgeroorlogen en volksverdrijvingen. Nu waren het geen legers die elkaar te lijf gingen, maar burgers en paramilitairen, gedreven door een moordzuchtig gevoel van onvrede en machteloosheid.

In de jaren na 1918 kwamen opnieuw miljoenen mensen om. Het was hier, op de puinhopen van het oude Europa, dat extreme ideologieën tot bloei konden komen.

 

In de media:

Vijf sterren voor De verslagenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl: ‘Een absolute must voor iedereen die het huidige Europa wil begrijpen’ 21 juni 2020.


Leesfragment

‘De verslagenen’

Fragment uit De verslagenen. Waarom de Eerste Wereldoorlog nooit is opgehouden van Robert Gerwarth:

Een treinreis in het voorjaar

De ‘triomftocht’ van het bolsjewisme begon met een treinreis op paaszondag 1917. In de namiddag van 9 april 1917 vertrokken de Russische bolsjewiek Vladimir Iljitsj Oeljanov, zijn vrouw en medeactivist Nadezjda (Nadja) Kroepskaja en dertig van zijn …

Lees dit bericht

"Een verhalende en analytische tocht naar de belangrijkste Europese vuurhaarden"

- Historiek.net

"De huidige problemen in het Midden-Oosten, Turkije en de spanningen tussen Rusland en het Westen hebben alles te maken met de nasleep van deze oorlog"

- Geschiedenis.nl

"Een waarheid als een koe, maar daarom nog niet minder het bestuderen waard"

- Het Nederlands Dagblad

"Uitstekend boek"

- Marcel Hulspas

"Een waardevolle aanvulling op de schaarse literatuur over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. (…) wetenschappelijk verantwoord en prettig leesbaar"

- Reformatorisch Dagblad

Over de auteur

Robert Gerwarth

Robert Gerwarth is hoogleraar Europese geschiedenis en directeur van het Centre for War Studies in Dublin. In 2011 publiceerde hij Hitlers beul.

Meer over deze auteur