ISBN:
9789460038822 (paperback) 9789460039102 (ebook)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
06/06/2018

Lissabon is een van de populairste toeristische bestemmingen van Europa. De witte stad, gebouwd op zeven heuvels, met zijn steile straten, trappen en steegjes, onverwachte pleinen, weemoedige fado’s en zijn schitterende uitzicht over de Taag, kennen we van de folders. Maar de bijzondere geschiedenis van Lissabon is veel minder bekend, en ook van de enorme culturele schatten die de stad rijk is, weten we weinig tot niets. De zo typerende prachtige blauw en witte tegeltableaus die veel oude gebouwen in de stad sieren, zijn in de zeventiende eeuw nog door Portugezen in Amsterdam besteld, maar ze zouden zich deze kunst al snel eigen maken.

De witte stad is de fascinerende biografie van een van de oudste hoofdsteden van Europa, ontstaan ver voor onze jaartelling. Even virtuoos als meeslepend beschrijft kenner Jule Hinrichs met veel oog voor detail hoe de Portugezen van daaruit met hun schepen de wereld ontdekten. Hoe de verschillende koningen er hun grote paleizen bouwden, de duurste bibliotheken inrichtten en hun fenomenale kunstcollecties opkochten. Hoe de aardbeving van november 1755 grote delen van de stad verwoestte en Europa in shock achterliet. Hoe in de Tweede Wereldoorlog het neutrale Lissabon de ‘draaideur’ werd van West-Europa, een spionnennest en een toevluchtsoord voor vluchtelingen. En hoe de stad zich na de oorlog ontwikkelde. Lang liep Lissabon achter in Europa, maar daardoor bleef het eigene van de stad ook in tact. Pas na de aansluiting bij de eu begon de welvaart toe te nemen en kon Lissabon zich ontwikkelen tot een van de meest dynamische hoofdsteden van Europa.

 

Een fragment uit De witte stad leest u hier.

 

In de media:

Artikel over De witte stad op Portugal Portal: ‘Ooit een spookstad‘, 20 september 2018.

Melding van De witte stad in NRC Handelsblad: Ook verschenen’, 15 juni 2018.

Bespreking van De witte stad in Trouw: ‘Lissabon lag lang met de rug naar Europa‘, 2 juni 2018.


Over de auteur

Jule Hinrichs

Jule Hinrichs is journalist bij het Financieele Dagblad. Hij publiceerde eerder boeken over de val van het communisme in Centraal-Europa en, als medeauteur, over de crisis in Griekenland.

© Foto: Kors de Bruin

Meer over deze auteur