ISBN:
9789463823517 (ebook) 9789460035173 (paperback) 9789463823425 (paperback)
Aantal pagina's:
400
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
22/02/2024

Waar Sandra Langereis’ gelauwerde biografie Erasmus: dwarsdenker ophield, begint De woordenaar, haar veelgeprezen en nu geactualiseerde biografie van Christoffel Plantijn.

Christoffel Plantijn (1520-1589) was en is een fenomeen in de wereld van het boek. Op houten drukpersen in zijn proto-industriële werkplaats drukte hij een fenomenaal fonds, met tot op de dag van vandaag wereldberoemde uitgaven van de allergrootste literatuur en wetenschap uit de renaissance.

Deze biografie zit van de eerste tot de laatste pagina op de huid van cultureel ondernemer, workaholic en familiepatriarch Plantijn. De woordenaar beschrijft buitengewoon levendig hoe de economische migrant uitgroeide van arme weesjongen tot ’s werelds grootste boekdrukker en plaatst zijn culturele impact op deskundig wijze in perspectief.

In een Europa dat worstelde met religieus fanatisme wilde Plantijn de gepolariseerde samenleving verbinden met goede boeken. Scholing kon mensen verzoenen, vond hij in navolging van Erasmus; censuur en gewetensdwang nooit. Hij maakte het tot zijn levenswerk om Erasmus’ intellectuele erfenis voort te zetten, wat zijn drukkerij bijna failliet deed gaan. Alle hoogte- en dieptepunten van Plantijns fenomenale uitgeversleven bewegen mee op de golven van de zestiende eeuw: de boekverbrandingen en beeldenstormen, de reformatie en contrareformatie, de oorlog en economische crisis, de kettervervolgingen onder Karel V en Filips II, de religievredes van Willem van Oranje. De woordenaar vertelt hoe dit ging.


Over de auteur

Sandra Langereis

Sandra Langereis is historica. Ze publiceerde boeken en artikelen over de cultuurgeschiedenis van Nederland, onder meer over Laurens Janszoon Coster, de legendarische Hollandse uitvinder van de boekdrukkunst. Haar boeken Johannes Smetius (1999), Geschiedenis als ambacht (2001) en Breken met het verleden (2010) werden geprezen om de toegankelijke stijl en wetenschappelijke documentatie.

Meer over deze auteur