ISBN:
9789460035173 (paperback)
Aantal pagina's:
399
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
24/10/2014

Halverwege de zestiende eeuw was Christoffel Plantijn al een fenomeen in de wereld van het boek. Op houten drukpersen in zijn proto-industriële werkplaats drukte hij massa’s almanakken en kalenders, ketterplakkaten en oorlogspamfletten, maar ook zijn wereldberoemde uitgaven van alle belangrijke auteurs op het gebied van literatuur en wetenschap uit de renaissance.

De eeuw van Plantijn was een tijd van godsdienstoorlog en economische crisis, van beeldenstormen, boekverbrandingen en executies. Cultureel ondernemer Plantijn probeerde de ontwrichte samenleving te binden met boeken. Hij hoopte op vrede en voorspoed wanneer mensen elkaar zouden vinden in een gemeenschappelijke taal en in een intellectuele herbezinning op Gods woord. Scholing en studie konden mensen verzoenen, vond Plantijn, dwang en geweld nooit.

Hij publiceerde onder meer het allereerste woordenboek van de Nederlandse taal en een immense studiebijbel: ‘Plantijns Polyglot’. Met dit project, dat hem bijna failliet deed gaan en koning Filips II als krenterige subsidieschieter te kijk zette, vestigde Plantijn zijn naam als ’s werelds grootste drukker en uitgever.


"Shortlist Libris Geschiedenis prijs 2014"

-

"Langereis' biografie is vooral het portret van een bevlogen, gewiekste zakenman. Christoffel Plantijn werd de grootste drukker ter wereld, hij zou zijn fraai uitgegeven en geïllustreerde levensverhaal graag in handen hebben gehouden. "

- de Volkskrant

"Met deze inspirerende en complete biografie brengt Langereis behalve Plantijn ook zijn vak en tijd tot leven"

- Trouw

Over de auteur

Sandra Langereis

Sandra Langereis is historica. Ze publiceerde boeken en artikelen over de cultuurgeschiedenis van Nederland, onder meer over Laurens Janszoon Coster, de legendarische Hollandse uitvinder van de boekdrukkunst. Haar boeken Johannes Smetius (1999), Geschiedenis als ambacht (2001) en Breken met het verleden (2010) werden geprezen om de toegankelijke stijl en wetenschappelijke documentatie.

Meer over deze auteur