ISBN:
9789460038815 (paperback) 9789460039126 (ebook)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
06/09/2018
Verschijningsdatum:
06/09/2018

Als bij de zoektocht naar politiek talent ‘de kwaliteit voorop staat’, zoals premier Rutte beweert, valt de keuze in de praktijk meestal op een man. Partijen zetten tijdens de verkiezingen wel een vrouw op twee, maar die zit bij de onderhandelingen haast nooit aan tafel.

De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten, Els Borst zei het al. Maar vreemd genoeg neemt het aantal vrouwen daar juist af. Terwijl de maatschappelijke betrokkenheid en het activisme onder vrouwen de laatste jaren sterk is gegroeid, hebben weinigen de ambitie om de politiek in te gaan. Hoe komt dat?

In De zijkant van de macht zoekt Julia Wouters naar een verklaring. Daarvoor put ze uit haar eigen kennis, (internationale) onderzoeken en natuurlijk de ervaring van politici zelf. Haar boek geeft tal van verrassende inzichten, praktische tips en staat vol sprekende anekdotes, die ons laten zien hoe het nu in de politiek werkt, en wat vrouwen én mannen moeten veranderen om er samen wél een succes van te maken.

 

Een fragment uit De zijkant van de macht leest u hier.

 

In de media:

Bespreking van De zijkant van de macht op boekenblog Mijn boekenkast: ‘Een vlot geschreven en prettig leesbaar boek, waarin veel bekende politici (vrouwen èn mannen) hun zegje doen en sprekende voorbeelden geven bij het betoog.’ 11 februari 2021.

Julia Wouters te gast bij Nieuwsweekend op Radio 1: ‘Het electorale voordeel van een vrouw op één’ 20 juni 2020.

Interview Julia Wouters berniemag.nl door Laila Frank: ‘Feminist tot in de kist.’ December 2019

Recensie De zijkant van de macht door Ulla Jansz in Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2019, ‘Dit boek biedt belangrijk historisch inzicht.’ December 2019.

Interview met Julia Wouters in Linda, 9 juli 2019.

Recensie van De zijkant van de macht op Managementboek.nl: ‘De zijkant van de macht stelt blinde vlek aan de kaak‘, 12 oktober 2018.

Julia Wouters was te gast in Spraakmakers, op NPO Radio 1, 1 oktober 2018.

Julia Wouters was te gast in Betrouwbare Bronnen, de podcast met Jaap Jansen, 14 september 2018.

Interview met Julia Wouters in Trouw: ‘Een vrouw één keer bellen heeft hetzelfde effect als niet bellen’, 29 september 2018.

Recensie van De zijkant van de macht in Elsevier, ‘Vrouwen in de politiek nog altijd thema‘, 28 september 2018.

Recensie van De zijkant van de macht in NRC, ‘Tips voor vrouwen in de politiek,’ 27 september 2018.

Interview met Julia Wouters in Maarten! ‘We moeten ons bewust worden van seksisme in de politiek’.

Interview met Julia Wouters in Het Financieele Dagblad: ‘Politieke ambities? Zo maak je ze waar’, 20 november 2018.

Interview met Julia Wouters in De Telegraaf: ‘Ploeteren voor plek op pluche,’ 19 september 2018.

Bespreking van De zijkant van de macht  in Het Parool: ‘Vrouwen in de politiek? De man is nog steeds de norm’, 17 september 2018.

Opiniestuk over De zijkant van de macht in de Volkskrant: Waarom er in Amerika wél meer vrouwelijke politici komen (en wat Nederland daarvan kan leren)’, 15 september 2018.

Julia Wouters over De zijkant van de macht bij Nieuwsweekend op Radio 1: ‘Het verregaande belang van vrouwen in de politiek’, 15 september 2018.


"Veel mooie anekdotes in haar beknopte geschiedenis van vrouwen in de Nederlandse politiek."

- NRC

"Door de vele gesprekken die Wouters gevoerd heeft, komen deze onderwerpen echt tot leven en leest het lekker weg."

- Managementboek.nl

"Een boeiend inkijkje in het mannentheater dat de politiek volgens oud-premier Wim Kok (Pvda) nog altijd is."

- Elsevier

Over de auteur

Julia Wouters

Julia Wouters (1968) kent de Nederlandse politiek door en door. Zij is politicoloog en was elf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher als zijn politiek adviseur en speechschrijver. Ze heeft uitgebreide ervaring opgedaan in zowel de lokale als de landelijke politiek. Daarvoor werkte ze als journalist en als parlementair verslaggever bij verschillende actualiteitenprogramma’s.

© …

Meer over deze auteur