ISBN:
9789460037870 (ebook) 9789460038860 (paperback)
Aantal pagina's:
224
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
24/02/2015

Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een stemmingsstoornis zoals depressie. Depressie is wereldwijd een van de belangrijkste aandoeningen als het gaat om ziektelast voor individu en samenleving. Huidige behandelingen zijn effectief, maar ondanks verrassende nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen is volledig herstel nog altijd niet voor iedereen haalbaar. Zelfmoordgedachten komen bij depressie vaak voor en suïcide is een belangrijke doodsoorzaak.

Hoewel de openheid over psychiatrische aandoeningen de afgelopen jaren is toegenomen, leven er nog altijd veel vragen over behandelingen en uitkomsten. Want wat is depressie nu eigenlijk? Hoe ziet de behandeling eruit? Hoe ga je om met suïcidaliteit? Wat gebeurt er tijdens een psychiatrische opname? Kan depressie worden voorkomen? Welke nieuwe en experimentele behandelingen komen eraan?

In dit heldere en toegankelijke boek, geschreven door een psychiater en een patiënt, belicht ieder vanuit zijn eigen perspectief de medische en de persoonlijke kant van depressie voor een groot publiek.


"Wie het niet meteen treft met zijn therapeut, kan dus terecht bij dit boek. Voor herkenning, begrip én hoop."

- Psychologie magazine

"Absoluut een aanrader voor de patiënt, diens omgeving en hulpverleners."

- Bram Querido in De Psychiater
NRC HANDELSBLAD

Zie je wel: ik doe het weer niet goed

Amersfoort.

Robert Schoevers en Selma Parmentier schreven samen het boek Diagnose Depressie, maar hij is niet haar psychiater en zij is niet zijn patiënt. Ze kennen elkaar door de colleges die ze geven aan studenten geneeskunde in het UMC Groningen, hij als hoogleraar psychiatrie en zij als zichzelf: een vrouw van 50 die sinds haar jeugd aan ernstige depressies lijdt.

Lees verder op nrc.nl
Glasnost

Robert Schoevers: “Depressie is een grauwe deken die over alles ligt”

Jelte Posthumus belde met professor Schoevers en sprak met hem over Diagnose Depressie.

Beluister het interview
Nieuws

Stel uw vraag over depressie aan Robert Schoevers en Selma Parmentier

Naar aanleiding van het onlangs verschenen boek Diagnose depressie door auteurs Robert Schoevers (psychiater) en Selma Parmentier (depressiepatiënt ) stelt Balans u graag in de gelegenheid vragen te stellen over deze ziekte. Helaas krijgt één op de vijf volwassen Nederlanders in zijn leven te maken met depressie.

Hoewel de openheid over psychiatrische aandoeningen in de afgelopen jaren …

Lees dit bericht

Over de auteur

Robert Schoevers

Robert Schoevers (1962) is hoogleraar en afdelingshoofd psychiatrie in het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen. Naast zijn werk als psychiater maakte hij eerder documentaires en voorlichtingsfilms over medische onderwerpen, waaronder recent de veelbekeken NTR-serie Doe even normaal.

Meer over deze auteur

Selma Parmentier

Selma Parmentier (1964) lijdt al sinds haar vroege jeugd aan depressies en psychoses. Zij is daarvoor vaak behandeld zowel klinisch als poliklinisch. Tegenwoordig treedt zij op als ervaringsdeskundige voor het Universitair Centrum Psychiatrie te Groningen. Ze publiceerde eerder vijf romans en een korte verhalenbundel.

Meer over deze auteur