ISBN:
9789460038310 (paperback) 9789460038709 (ebook)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/04/2018

Waar mr. L.R.J. (voor intimi: Rolly) ridder van Rappard was, daar ontstond rumoer. Van Rappard, een dwarse, deftige populist, was een autoritaire bestuurder die geen blad voor de mond nam. Zijn Gorinchemse ambtsperiode was een aaneenschakeling van conflicten. De gemeenteraad was soms zijn vriend, maar meestal zijn vijand.

Na zijn pensionering werd Van Rappard lid van de Gorinchemse gemeenteraad. In die functie maakte hij het leven van zijn opvolger bijzonder zuur. Meermalen poogde hij ook een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen: eerst voor de VVD en daarna voor zijn eigen Liberale Staatspartij en Nederlands Appèl (‘Voor fatsoen, stem Van Rappard!’).
Van Rappard had scherpe kritiek op het functioneren van de democratie. Met de NVSH ging hij openlijk het gevecht aan. Kotsmisselijk werd hij van de heersende seksobsessie. Vuilschrijvers als Cremer, Wolkers en Reve wilde hij verbieden. Moderne kunst verafschuwde hij. Zo werd de buitenissige, hartstochtelijke, geestige, overdonderende en beledigende ridder van Rappard door zijn uitgesproken opvattingen een mediagenieke moraalridder – door velen bewonderd, door nog meer verguisd.

 

Een fragment uit Dwarsligger van beroep leest u hier.

 

In de media:

 

Recensie in NRC: ‘Je hebt Jan met de Pet, het tussensoort en mijn stand’, 2 augustus 2019.

Recensie in Nederlands Dagblad: ‘Boek kort: Dwarsligger van beroep‘, 15 juni 2018.

Recensie van Dwarsligger van beroep op Biografieportaal: ‘Ridder van Rappard: De Zonnekoning van Gorinchem‘, 21 mei 2018.

Klaas Tammes is te gast bij NPO Radio 1, van zondag 15 april. Luister het fragment hier terug.

Artikel over Van Rappard in Trouw: ‘Natuurlijk ben ik een salonsocialist‘, 14 april 2018.


"Een lezenswaardig boek over deze notoire dwarsligger."

- Co Welgraven, Trouw

"Een interessant levensverhaal. (…) Als burgemeester had hij veel verder kunnen komen dan een stadje als Gorinchem, maar hij stond zichzelf uiteindelijk verbaal in de weg."

- Adel in Nederland

Over de auteur

Klaas Tammes

Klaas Tammes was burgemeester van Lienden en Buren. Naast artikelen in historische en geografische tijdschriften publiceerde hij 200 jaar burgemeesters en een biografie van baron van Brakell. Onder het pseudoniem Nico van Abbenes publiceerde hij vier romans.

© Foto: Raphaël-Drent

Meer over deze auteur