ISBN:
(ebook) 9789463823135 (paperback)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
28/09/2023
Verschijningsdatum:
28/09/2023

Toen Manuel, de jongere broer van Jonathan Maas, in 1978 werd geboren, was meteen duidelijk dat er iets niet in orde was. Zijn schedel was te klein en zijn hersenen hadden zich niet goed kunnen ontwikkelen. Ondanks zijn zware verstandelijke beperking groeide hij op tot een eigenwijze, sociale en innemende wildebras, die ervan genoot als hij mocht meedoen met het gewone leven. Manuel hield van voetbal, feest en van een biertje drinken in de kroeg.

Maar voor zichzelf zorgen kon hij niet. Manuel had zorg nodig en toen hij opgroeide, werd dat meer dan zijn familie alleen aankon. Hij kwam terecht in een grote zorginstelling, en daarna in een begeleidwonenproject. Zo werd hij ongewild afhankelijk van het Nederlandse zorgsysteem, met zijn telkens veranderende inzichten. Steeds weer moest Manuel zich aanpassen aan nieuwe regels, waarbij bezuinigingen, efficiencydenken en eindeloze personeelswisselingen steeds meer de boventoon gingen voeren. Het maakte hem onzeker en verdrietig. Uiteindelijk overleed hij, op zijn veertigste.

Hebben zijn familie en zijn begeleiders Manuel binnen ons zorgsysteem een goed leven kunnen bieden? Hoe ziet het Nederlandse zorgsysteem er eigenlijk uit? Hoe is het geworden tot wat het nu is? Aan de hand van gesprekken met vele betrokkenen, van verzorgers tot beleidsmakers, schreef Jonathan Maas met Een broer als Manuel een unieke reconstructie van een halve eeuw zorg in Nederland. Daarbij vraagt hij zich steeds meer af: was er iets mis met zijn broer? Of is er iets mis met onze samenleving?


"Een pleidooi voor vari√ęteit en empathie."

- Maaike Bos in Trouw

"Een broer als Manuel is een must-read voor iedereen die een persoon met een verstandelijke beperking in diens omgeving heeft (of juist als je er weinig mee te maken hebt, realiseerde me door dit boek hoe weinig ik hier van weet en hoe weinig we deze mensen zien en horen)."

- Eva Koreman

"Er is veel geschreven over de geschiedenis van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Niet vaak eerder is deze geschiedenis zo indringend, liefdevol en kritisch beschreven als Jonathan Maas het heeft gedaan. Het is niet alleen een soms ontroerend eerbetoon aan zijn broer, hij maakt het leven zijn broer exemplarisch, zodat de lezer beseft dat er heel veel Manuels zijn. En vooral ook mogen zijn."

- Canon Sociaal Werk

"Wauw, wat een indringend, ontroerend en liefdevol boek. Ik heb het in een zucht uitgelezen. Zoveel herkenning!"

- Aaltje van Zweden-van Buren

"Maas verweeft een liefdevol opgetekend, persoonlijk verhaal met de (recente) geschiedenis van de gehandicaptenzorg. Aanbevolen."

- Medisch contact

"Wat een indringend boek dat de zorg en ondersteuning van mensen met een handicap een gedetailleerde spiegel voor houdt. Voor begeleiders, managers, bestuurders, zorgkantoren, beleidsmakers bij de overheid en samenleving. De leefwereld van Jonathans broer Manuel geconfronteerd met de systeemwereld van de zorg. Wat een betrokkenheid, openhartigheid en soms onmacht spreekt er uit het boek. Jonathan Maas heeft hiermee ook een geweldig 'monument' neergezet voor zijn prachtige broer Manuel. Lezen dus! "

- Lezersreactie

Over de auteur

Jonathan Maas

Jonathan Maas (1976) werkt als journalist voor de VPRO. Eerder was hij mediaredacteur bij dagblad Trouw.

Foto © Chris van Houts

Meer over deze auteur