ISBN:
9789460039898 (paperback) 9789460039904 (ebook)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/02/2019

Eind 1944 leert de jonge Jan Veering, die als dwangarbeider in Dresden werkt, de half-joodse Therese uit Oostenrijk kennen. Het is liefde op het eerste gezicht. Maar veel tijd is ze niet gegund: in de nacht van 13 februari 1945 breekt de hel los. Met een van de grootste bombardementen van de oorlog verwoesten de geallieerden de stad. Tienduizenden mensen komen om. Jan en Therese zitten gevangen in een allesverzengende vuurstorm, die ze als door een wonder overleven.

Na de oorlog keren ze beiden door de puinhopen van het verscheurde Europa terug naar huis: hij naar Haarlem, zij met haar moeder via Praag naar Wenen. Jan en Therese verliezen elkaar uit het oog, maar laten elkaar niet los. Ze blijven brieven schrijven totdat ze elkaar een jaar later eindelijk terugzien. Ditmaal voorgoed.

Tientallen jaren later vindt Michel Veering, de zoon van Jan en Therese, in een hutkoffer in de kelder brieven, een dagboek en enkele half verbrande foto’s. Voor het eerst leest hij het dramatische verhaal van de intense liefde tussen zijn ouders die, koste wat kost, dwars tegen de grote krachten van de geschiedenis in, met elkaar verder wilden leven.

Een liefde in Dresden is naast een uniek en schitterend geschreven ooggetuigenverslag van het beruchte bombardement een universeel en bijzonder aangrijpend verhaal van een liefde die geweld, honger en chaos wist te overwinnen.

Lees hier een fragment uit Een liefde in Dresden.

In de media:

Een liefde in Dresden werd getipt in Trouw, 23 februari 2019.

In Tijd voor MAX was Michel Veering te gast om over Een liefde in Dresden te praten: kijk de uitzending hier terug (vanaf 19:14).

Michel Veering was te gast bij NPO Radio 1 n.a.vzijn boek Een liefde in Dresden: ‘Lezen in het Donker met Michel Veering’, 7 februari 2019.  

Historisch Nieuwsblad plaatste een voorpublicatie uit Een liefde in Dresden en hield een winactie voor haar leden.


"Veering blijft dicht op de huid van zijn hoofdpersonages."

- Trouw

"Een liefde in Dresden is naast een uniek ooggetuigenverslag van het beruchte bombardement een verhaal van een liefde die alles overwon"

- Historisch Nieuwsblad

"Een aangrijpend verhaal over de intense liefde tussen de ouders van Veering, met op de achtergrond het decor van het bombardement van Dresden en het opkrabbelende Europa uit de Tweede Wereldoorlog"

- NPO Radio 1

Over de auteur

Michel Veering

Michel Veering (1950) is neuroloog en door het levensverhaal van zijn ouders gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog.

(Foto © Coen Niesten)

Meer over deze auteur