Lange tijd hebben wij mensen gedacht dat wij als denkende en voelende wezens uitstegen boven de rest van de natuur. Inmiddels is duidelijk dat we lang niet zo uniek zijn als we dachten: ook bijen communiceren, ook dolfijnen rouwen. Maar een klimplant die andere planten kan imiteren? Een springspin die een route uitstippelt om zijn prooi te besluipen? Denken zij ook, voelen ze? En hoe zit dat met ChatGPT – meestal eager om te pleasen, maar soms ineens koppig?
De wereld om ons heen is vol wezens met hun eigen gedachten en manieren van doen. Mensen, dieren, planten – en inmiddels ook AI. Intuïtief hebben wij allemaal ideeën over wie of wat echt denkt, en wie maar doet alsof. Wie of wat misschien wel intelligent is, maar daar verder niets bij voelt, of omgekeerd. Wie of wat een bewustzijn heeft, en wat dat dan eigenlijk betekent. Maar kloppen al die intuïties wel?
In Een wereld vol denkers neemt Sebastiaan Mathôt ons mee op een fascinerende ontdekkingsreis langs een diversiteit van levende en niet-levende dingen, kijkend door de bril van de cognitieve neurowetenschap, die zich bezighoudt met basale denkprocessen. Van vleermuis tot sidderaal, en van boterbloem tot zelfrijdende auto: wat betekent het om niet als mensen te denken en te voelen? Een wereld vol denkers leert ons dat de wereld oneindig veel rijker is dan wij denken.