ISBN:
9789463820844 (ebook) 9789463820837 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
21/03/2020

Op 5 mei 1945 leek heel Nederland dan eindelijk officieel bevrijd. Maar de vrede begon niet meteen. Dronken SS’ers schoten in het wilde weg om zich heen. Een verzetsstrijdster werd elders dodelijk getroffen door een kogelregen dwars door haar voordeur. Een onderduikster, die na lange jaren voor het raam naar buiten stond te kijken, werd het slachtoffer van weer een ander vuurgevecht.

De schietpartij op de Dam, waarbij 32 mensen omkwamen, is het bekendste tragische incident uit de bevrijdingsdagen. Maar tijdens haar onderzoek in vele, vaak lokale, bronnen ontdekte journalist Marjolein Bax in de chaotische dagen tussen 4 en 8 mei nog veel meer dramatische confrontaties. Het is een relatief onbekend gegeven dat ongeveer tweehonderd mensen het leven verloren tijdens de Bevrijding, in plaatsen als Zoetermeer, Amersfoort, Leersum en Mijnsheerenland.

In Een wrang feest tekent Bax hun verhalen op en laat ze zien hoe moeilijk het is om van de ene dag op de andere te stoppen met de oorlog, hoe overmoed en wraakgevoelens in botsing komen met wantrouwen, angst en paniek, en hoe snel blijdschap om kan slaan in verdriet. Een lang verborgen, meeslepend opgetekende geschiedenis.

 

In de media

Marjolein Bax in een TV item op RTV Rijnmond over Een wrang feest: ‘Er zijn heel veel mensen overleden en door hun namen te noemen, worden ze niet vergeten’ 7 mei 2020.

Radioreportage naar aanleiding van Een wrang feest op RTV Rijnmond: ‘Wie zijn de twee dodelijke slachtoffers van SS’ers tijdens het bevrijdingsfeest in Kralingen?’ 7 mei 2020.

Marjolein Bax over Een wrang feest bij Omroep West: ‘Bevrijd maar geen feest’ 6 mei 2020.

Marjolein Bax te gast bij de podcast Nooit meer slapen: ‘Wanneer je de lokale krant erbij haalt, vind je nog veel meer incidenten’ 6 mei 2020.

Een wrang feest besproken in het AD: ‘Bax schetst een onthutsend beeld van de chaotische en gevaarlijke grijze zone die de overgang vormt tussen de bezetting en de bevrijding’ 2 mei 2020.

Een wrang feest besproken op Kennislink: ‘Auteur Marjolein Bax werpt een licht op de chaotische dagen rond de bevrijding van het westen van Nederland’ 1mei 2020.

Bespreking Een wrang feest in het Haarlems Dagblad: ‘Niet elke familie hangt de vlag uit op 5 mei’ 29 april 2020.

Bespreking Een wrang feest in het Nederlands Dagblad: ‘Onthullend en grondig onderzoek’ 24 april 2020.

Vijf sterren voor Een wrang feest op De leesclub van alles: ‘Een waardevolle aanvulling op de vele publicaties over de Tweede Wereldoorlog’ 8 april 2020.

Vier sterren voor Een wrang feest op Tracesofwar: ‘Een belangrijk boek’ 27 maart 2020.


Over de auteur

Marjolein Bax

Marjolein Bax (1989) is journalist en cultuurwetenschapper. Als redacteur bij NOS Evenementen werkt ze onder meer mee aan televisieprogramma’s over de Tweede Wereldoorlog.

Foto: © Tessa Posthuma de Boer

Meer over deze auteur