ISBN:
9789463822541 (ebook) 9789463821742 (paperback)
Aantal pagina's:
512
Uitgever:
Balans

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden?

Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.

Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.

 

‘Een meeslepende levensgeschiedenis van een unieke geest.’ – Geert Mak

‘Judith Koelemeijer op haar allerbest.’ – Annejet van der Zijl

 

 

Lees hier alvast een fragment van Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven>

 

Agenda

Bekijk hier waar je Judith Koelemeijer in 2023 live kunt zien voor lezingen en boekhandelsbezoeken


"Indrukwekkende biografie."

- NRC Handelsblad

"Een meesterwerk."

- Trouw

"Indrukwekkend."

- De Standaard

"Sublieme biografie."

- De Groene Amsterdammer

"Een geslaagd en rijk boek. Met het levensverhaal dat Judith Koelemeijer schreef, blijft Etty’s stem klinken, ook voor nieuwe generaties."

- Friesch Dagblad

"Een omvangrijk, diepgaand en nauwgezet werk over de bijzondere Hillesum. En nog leesbaar geschreven ook."

- de Volkskrant (opgenomen in overzicht beste boeken van 2022)

Over de auteur

Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer (1967) is schrijver van literaire non-fictie. Zij brak in 2001 door met haar familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea, waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom (2008) en het autobiografische Hemelvaart – Op zoek naar een verloren vriendin (2013) werden bestsellers. Haar werk werd onder meer bekroond …

Meer over deze auteur