ISBN:
9789463822756 (ebook) 9789463822473 (hardcover)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans

Hij legde het Vondelpark aan. Hij nam het initiatief tot sociale woningbouw, in een tijd waarin de meeste stadsbewoners nog in krotten leefden. Hij bouwde het destijds hypermoderne Prinsengrachtziekenhuis en maakte zich sterk voor de opvang van prostituees en ‘verwilderde’ jongeren. De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Piet van Eeghen wilde de wereld verbeteren. En dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de negentiende eeuw.

Formeel had Van Eeghen geen enkele functie in het stadsbestuur – dat in die tijd overigens ook bitter weinig ondernam voor zijn inwoners. Maar achter de schermen was hij de motor achter allerlei belangrijke bouwprojecten uit de negentiende eeuw, waarvan de resultaten nog steeds zichtbaar zijn. Behalve bij het Vondelpark speelde de energieke kunstverzamelaar ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

Hoe kwam deze Amsterdamse koopman tot zoveel sociale daden? Welke rol speelden zijn geloof en zijn privéleven daarbij? Geld, geloof en goede vrienden geeft een meeslepend beeld van een enerverende tijd en is een indrukwekkend portret van een opmerkelijke Amsterdammer ineen. De betekenis van Van Eeghen als zakelijke weldoener voor de stad is nauwelijks te overschatten, en met deze meeslepende biografie haalt Laura van Hasselt hem eindelijk uit de schaduw.

In de media:

Agenda:


"Razend interessant."

- de Volkskrant

"Heerlijk epos over een sociaal voelende bankier die overal is waar het gebeurt in het negentiende-eeuwse Amsterdam."

- NRC Handelsblad, René van Stipriaan

"Met deze prachtige biografie, met oog voor detail en ook humor, krijgen we niet alleen een goed beeld van de man achter de totstandkoming van al deze verworvenheden, maar ook van de stad in deze belangrijke periode van herstel."

- Biografieportaal

"Voor een historische biografie leest dit boek heerlijk weg. Van Hasselt weet de sfeer van de stad goed te schetsen, en laat zien hoe Amsterdam dankzij particulieren langzaam weer leefbaar werd. "

- Trouw

"Interessant en met vaart geschreven [...] Het is prachtig dat deze invloedrijke man op de achtergrond door Van Hasselt naar de voorgrond is gehaald "

- Amstelodamum

Over de auteur

Laura van Hasselt

Laura van Hasselt (1974) doceert sinds 2018 geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als conservator bij het Amsterdam Museum en als researcher bij televisieprogramma Andere Tijden. Ze schrijft regelmatig over Amsterdamse geschiedenis en publiceerde onder meer Amsterdam DNA.

Meer over deze auteur