ISBN:
9789460035869 (ebook) 9789460035791 (paperback)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
02/09/2013

Dat het leven elk jaar duurder wordt, is voor ons net zo vanzelfsprekend als het feit dat de zon elke ochtend opkomt in het oosten. Maar dat de prijzen almaar stijgen, is een gegeven van de afgelopen eeuw. In alle eeuwen daarvoor zag de economie er heel anders uit. Wat in 1450 een gulden kostte, was honderden jaren later nog nagenoeg even duur. Van inflatie was geen sprake. Als de prijzen tijdelijk omhoog gingen, daalden ze daarna weer even hard. De koopkracht veranderde nauwelijks.

Dat veranderde drastisch rond 1900. Toen begonnen de prijzen ongekend hard te stijgen. De sporadische prijsdaling die nog voorkwam, was miniem, en dat gold niet alleen voor Nederland, dat gold voor de hele wereld. Wat is er een eeuw geleden gebeurd waardoor alles sindsdien elk jaar duurder wordt?

Op basis van historische gegevens, cijfers over prijsontwikkeling en economische analyse toont Edin Mujagic onomwonden aan dat de geboorte van de centrale banken de doodsteek is geweest voor de waarde van ons geld. Niet alleen holden deze banken de afgelopen eeuw de koopkracht van ons geld uit – een proces dat nog altijd doorgaat, de laatste tijd zelfs harder dan ooit – maar daardoor riepen ze ook ander onheil over ons af, waaronder de huidige economische crisis.

Econoom Mujagic laat niet alleen overtuigend zien wat de (systematisch onderschatte) rol van de centrale banken in de wereldeconomie is geweest, hij waarschuwt ook voor de wereld van morgen.



Over de auteur

Edin Mujagic

Edin Mujagic (1977) is macro- en monetaireconomisch analist. Hij was jarenlang economisch redacteur bij FEM Business & Finance. Eerder publiceerde hij Tien jaar euro en Het inflatiespook.

Meer over deze auteur