ISBN:
9789460031540 (ebook) 9789460030994 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
22/03/2016

Als je de veertig bent gepasseerd, komt het leven er anders uit te zien. Doorgaan op de oude voet kan niet meer. Veel van wat ooit vanzelfsprekend was, lijkt verdwenen. Eigenlijk ga je vanaf je veertigste een dubbelleven leiden. Enerzijds leef je in de tweede levenshelft, maar tegelijkertijd ben je je eerste levenshelft aan het overdenken. Je ziet hoe sommige dingen anders hadden gekund, maar de hoop op een beter verleden moet je loslaten. Tegelijk blijkt de eerste levenshelft ook een bron te zijn voor nieuwe wijsheidsvorming.

Wat is nu echt van belang? Wat doet er echt toe? Je voelt dat je jeugd er definitief op zit, en vraagt je af wat in de tweede helft de criteria zijn voor een gelukkig leven. Hoe blijf je vitaal, hoe blijf je het leven boeiend en de moeite waard vinden? Het is een enorme uitdaging om oude verkrampingen en denkwijzen los te laten. Authenticiteit, jezelf bevrijden van verouderde normen, niet langer afhankelijk te hoeven zijn van status of de waardering van anderen, je wijsheid gaan delen met je omgeving, dat zijn de criteria. Maar met name speelsheid blijkt de succesfactor voor geluk in je tweede levenshelft.

In Geluk voor gevorderden put coach en filosofisch raadsman Adriaan Hoogendijk uit een rijke ervaring van dertig jaar loopbaan- en relatiecoaching. Het resultaat is een praktische en handzame gids voor iedereen die ook in zijn tweede levenshelft voluit wil leven.


Leesfragment

Leesfragment uit Geluk voor gevorderden

We are one family

‘We are all one family,’ zegt Desmond Tutu. De gedachte van verbondenheid zit in de lucht. Deep down verlangen we ernaar, maar tegelijkertijd roept het ook angst op. Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf en hoeveel in anderen? Ben je bang om als enige zonderling in de verbondenheid te geloven? Wanneer …

Lees dit bericht

Over de auteur

Adriaan Hoogendijk

Adriaan Hoogendijk (1950) studeerde menswetenschappen en wijsbegeerte. Al vanaf de jaren tachtig geeft hij trainingen en workshops. Hij leidde meer dan tweeduizend mensen op tot coach, trainer en adviseur. Daarnaast heeft hij zitting in adviesraden en publiceerde hij verschillende succesvolle boeken en het bijzondere bezielingsspel.

 

 Foto auteur © David Finato

Meer over deze auteur