Aantal pagina's:
248
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
14/04/2011

Korte lontjes, wraak, vergelding: dagelijks komen er nieuwsberichten onze huiskamers binnen waarin de emoties hoog oplopen. Er lijken tegenwoordig geen normen voor emoties meer te bestaan. Het hedendaagse politieke debat als gevolg van het groeiende populisme en de emotie-tv zijn exemplarisch, maar ook heeft het al dan niet publieke-
lijk laten gelden van emoties de laatste jaren een enorme vlucht genomen: ‘zinloos geweld’ op straat, hatemails aan politici, agressie tegen hulpverleners, maar bijvoorbeeld ook de uitzinnige vreugde over de voetbalprestaties
van het Nederlands elftal.

Sociaalpsychologe Mariëtte Baanders laat in dit boek zien dat er nog wel degelijk emotienormen bestaan, die vaak per cultuur verschillen. Aan de hand van zowel empirische bevindingen als herkenbare voorbeelden uit de dagelijkse praktijk toont zij daarnaast hoe verstrekkend de gevolgen van die normen zijn voor ons gevoelsleven.

Mariëtte Baanders toont op overtuigende wijze aan waarom het belangrijk is dat wij onze oprechte emoties kennen en toelaten – voor zowel onszelf als de mensen om ons heen en de mentaliteit in de samenleving – om er vervolgens op een constructieve en beheerste manier richting aan te geven.


Over de auteur

Mariëtte Baanders

Mariëtte Baanders (1963) is personal coach en publiciste. In 1997 promoveerde zij op de invloed van emotienormen op ons emotionele functioneren van alledag.

© Foto: Allard de Witte

Meer over deze auteur