ISBN:
9789460034725 (hardcover) 9789460038068 (hardcover)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
06/02/2017

Berlijn en Coventry hebben allebei een beroemd monument: het restant van een gebombardeerde oude kerk geflankeerd door een moderne. De christelijke kerken hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd, is de symboliek.

Maar hoe hebben ze dat gedaan? Welke rol speelden ze tijdens de oorlog? In de totalitaire staten van Hitler, Stalin en Mussolini duldden vele kerkbestuurders de machthebbers en pasten zich aan, uit angst of uit overtuiging. Het christendom kent een geschiedenis van religieus antisemitisme. Toch waren er ook christenen die zich met hand en tand verzetten.

De massamoord op de joden, Roma en Sinti heeft de christelijke kerk diep geraakt en beschadigd. Nooit eerder verscheen een boek dat het christendom beschrijft in al zijn facetten op het moment dat het onder de immense druk van bezetting en terreur zijn ware aard moest tonen. Alle staten van Europa die bezet waren door Hitler of Stalin, worden hier geanalyseerd. Collaboratie en verzet, persoonlijke moed en zwijgend of actief verraad, katholiek, calvinistisch, luthers of oosters orthodox, het hele religieuze palet wordt geschilderd. Van de Oekraïne tot Noorwegen, van Italië tot Bulgarije, van Nederland tot Polen en Duitsland.

Dit meerstemmig en veelkleurig beeld van de rol van de kerk in Europa is een meesterproef van geschiedschrijving. Jan Bank schreef bijna tien jaar aan dit unieke standaardwerk, een magnum opus.


""De auteur heeft een onweerlegbaar en belangrijk boek geschreven vol belastend en af en toe ontlastend materiaal. Gods kerk is 'gewogen en te licht bevonden'.""

- NRC
VPRO

Boek over kerkverzet in WO2

Onze verzetskardinaal Jan de Jong was goed in de oorlog, dapper en onverzettelijk zelfs. Maar hoe goed was God oftewel zijn kerk eigenlijk in de oorlog? In de totalitaire staten pasten de kerken zich aan en probeerden in het beste geval met een kruip-sluip-strategie het beest — Stalin, Hitler of Mussolini — te pacificeren. Tegelijkertijd gaven individuele kerkleden — van bisschop tot gewone geestelijke – indrukwekkende voorbeelden van verzet of collaboratie. Historicus Jan Bank schreef God in oorlog, over de kerken in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jan Bank is te gast.

Bekijk item

Over de auteur

Jan Bank

Jan Bank (1940) is historicus. Hij was tot 2005 hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 2000 publiceerde hij, samen met Maarten van Buuren, 1900. Hoogtij van burgerlijke cultuur.

Meer over deze auteur