Aantal pagina's:
224
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
10/09/2015

Nog niet eens zo heel lang geleden stond Nederland te boek als een eiland van mildheid, maar tijdens de afgelopen decennia is de Nederlandse maatschappij zowel dynamischer als harder geworden. Dat is terug te vinden in onze ideeën over criminaliteit en de bestrijding daarvan. Het strafrecht weerspiegelt nu eenmaal de maatschappelijke ontwikkelingen. De straffen zijn hier inmiddels zo hoog geworden dat we niet onderdoen voor welk Europees land ook.

Tegelijkertijd worselt het strafrecht meer en meer met een legitimiteitsprobleem. Het vertrouwen in de rechtspraak is in ons land nog wel relatief groot, maar het wordt steeds vaker op de proef gesteld. Daarbij spelen rechterlijke dwalingen een rol, zoals in de zaak tegen Lucia de Berk en in de Schiedamse parkmoord, maar meer nog de onrealistische verwachtingen die het strafrecht worden opgedrongen, terwijl door bezuinigingen en reorganisaties de kwaliteit wordt bedreigd.

De belangrijkste opgave voor iedereen die professioneel bij de strafrechtspleging is betrokken, betoogt deskundige Theo de Roos, is dan ook tegenwicht te bieden aan de druk die door politiek en media op haar wordt uitgeoefend, zodat een humaan en gematigd strafrechtklimaat gehandhaafd kan blijven.


Over de auteur

Theo de Roos

Prof. mr. Theo de Roos (1948) is raadsheerplaatsvervanger in Den Bosch en emeritus hoogleraar strafrecht en strafrechtproces aan Tilburg University. Eerder schreef hij Het grote onbehagen, over het onbegrip in de maatschappij rond de rol van het strafrecht.

Meer over deze auteur