ISBN:
9789463820684 (ebook) 9789463820677 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/10/2019

‘Een levend kunstwerk’ 

Hij won de Nobelprijs, was lid van de Royal Society en legde de basis voor de relativiteitstheorie van Einstein: Lorentz was een van de grootste wis- en natuurkundigen die Nederland ooit heeft gekend. Toen hij in 1928 overleed, werden de telegraaf- en telefoondiensten drie minuten stilgelegd. Er moesten extra treinen worden ingezet om alle belangstellenden op tijd op de begraafplaats te krijgen. Prins Hendrik kwam persoonlijk de weduwe condoleren. 

Lorentz was een icoon. Einstein noemde hem een levend kunstwerk, een volmaakte persoonlijkheid, een genie. Hij was een wijs, goed mens, bruggenbouwer, wegbereider, grootmeester. 

Vijfentwintig jaar lang verdiepte biograaf Anne Kox zich in zijn leven en werk. Hij slaagde erin om achter de façade van bewondering een mens te ontdekken. De biografie biedt tegelijk een verrassende geschiedenis van de tijd waarin Lorentz leefde en zijn wetenschap bedreef. 

Helder en genuanceerd beschrijft Kox de gedrevenheid van Lorentz, zijn unieke plaats in de wetenschap, het belang van zijn denkbeelden, zijn internationale acties vlak na de Eerste Wereldoorlog, zijn vriendschap met Albert Einstein, wiens leermeester maar ook criticus hij was, zijn werk in Teylers Museum, en zijn onvermoeibare trouw aan een grote groep wetenschappers, nationaal en internationaal. 

Hendrik Antoon Lorentz 1853-1928 is een uitermate belangrijk boek over een groot man, die de internationale wetenschap diepgaand heeft beïnvloed en daarnaast een grote maatschappelijke rol heeft gespeeld in Nederland.

In de media: 

Hendrik Antoon Lorentz besproken in Reformatorisch Dagblad door Huib de Bruin: ‘De belangrijkste natuurkundige rond 1900’ 21 februari 2020.

Recensie Hendrik Antoon Lorentz door Arnout Jaspers op de website van de Leesclub van Alles: ‘Overzichtelijk.’ 9 december 2019.

Hendrik Antoon Lorentz Boek van de maand bij New Scientist, 29 november 2019.

Bespreking van Hendrik Antoon Lorentz door Hans Renders in Het Parool: ‘Het voordeel van de stijl van Kox is dat de ingewikkelde theorieën van Lorentz voor niet-natuurkundigen helder worden uitgelegd.’ 1 december 2019.

Hendrik Antoon Lorentz door Martijn van Calmthout besproken in de Volkskrant: ‘Strak gericht op de wetenschappelijke verdiensten van Hendrik Lorentz’. 22 november 2019.

Bespreking van Hendrik Antoon Lorentz door Floris Cohen in het NRC‘Een handzame biografie.’ 22 november 2019.

Hendrik Antoon Lorentz in Trouw, 27 oktober 2019.

Anne J. Kox geïnterviewd over Hendrik Antoon Lorentz (1853-19280) in Met het oog op morgen.

Bart Braun bespreekt het boek in Mare, Leids Universitair Weekblad, 14 november 2019.


Over de auteur

Anne J. Kox

Anne J. Kox (1948) is emeritus hoogleraar Geschiedenis van de Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is editor van de Collected Papers of Albert Einstein en bezorgde een tweedelige editie van Lorentz’ wetenschappelijke correspondentie.

Foto: © Henriette Schatz

Meer over deze auteur