ISBN:
9789460030673 (ebook) 9789460030574 (paperback)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/02/2016

Zeven miljoen patiënten wereldwijd, zeventigduizend in Nederland. De ziekte van Parkinson is even raadselachtig als ingrijpend. Het is een ziekte die veel inzicht biedt in de enorme complexiteit van de hersenen: bepaalde hersencellen sterven langzaam af, waardoor beweging, uiterlijk en gedrag veranderen. Er bestaan nog geen medicijnen tegen, maar doktoren, onderzoekers en patiënten zijn aanhoudend op zoek naar manieren om deze onvoorstelbaar verreikende ziekte te genezen.

De Amerikaanse wetenschapsjournalist Jon Palfreman schreef met Hersenstormen niet alleen een toegankelijke, wetenschappelijke reis door het internationale hersenonderzoek van dit moment – waarin doorbraak en terugslag elkaar afwisselen in het offensief om de ziekte te overwinnen –, hij brengt ook de belevingswereld van de parkinsonpatiënt heel dichtbij. Palfreman verzamelde talloze ervaringen en verhalen van ‘parki’s’: van de balletdanseres die haar lichaam met een truc weer vrij kan laten bewegen tot de ‘frozen’ patiënt die geen meter loopt, maar verbluffend moeiteloos kan fietsen. Zij spreken openhartig met Palfreman omdat hij weet waarover hij het heeft: enige tijd geleden werd bij hem zelf parkinson vastgesteld.
Nooit eerder verscheen een boek dat met zo veel inzicht, gevoel, precisie en kennis van zaken zowel de persoonlijke kant van Parkinson als de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek beschrijft.
Ook de Nederlandse arts Bas Bloem speelt een rol in Hersenstormen. Zijn organisatie, ParkinsonNet heeft inmiddels al ruim 2700 professionals aan zich weten te binden, en met ParkinsonTV weet hij een grote groep patiënten te motiveren om hun ziekte zo lang mogelijk te bevechten.


"In Nederland hebben tienduizenden mensen de ziekte van Parkinson. De kans is groot dat u er een kent, of bent, en dan heeft u aan 'Hersenstormen' een goed geschreven en informatief boek, met zowel patiëntenervaringen als de laatste stand van de wetenschap. Maar om zo'n goed boek te lezen hebt u helemaal geen persoonlijke reden nodig."

- Trouw

"Leest als een thriller."

- Volkskrant

"Het mooie aan het boek van Palfreman die overigens zelf ook aan de ziekte lijdt - is dat hij behalve dat hij de ziekte beschrijft en het onderzoek volgt, veel ervaringen en verschillende verhalen van parkinsonpatiënten heeft opgetekend."

- Friesch Dagblad

"Een zeer leesbaar en behoorlijk compleet boek, waarin Palfreman bovendien een goed oog blijkt te hebben voor de weerbaarheid van patiënten."

- Medisch Contact
Leesfragment

Leesfragment Hersenstormen

Vandaag verschijnt Hersenstormen. De ziekte van Parkinson en de raadselen van het brein van de Amerikaanse wetenschapsjournalist en parkinson-patiënt Jon Palfreman. Lees hier het voorwoord van de Nederlandse neuroloog Bas Bloem.

 

Voorwoord door Bas Bloem

Mijn eerste ‘kennismaking’ met de ziekte van Parkinson is inmiddels alweer ruim 25 jaar oud, toen ik als jonge geneeskundestudent stage mocht …

Lees dit bericht

Over de auteur

Jon Palfreman

Jon Palfreman is een Amerikaanse (wetenschaps)journalist, schrijver, docent en documentairemaker. Hij publiceerde onder meer The Case of the Frozen Addicts en The Dream Machine, die uitgroeiden tot international bestsellers. Palfremans werk, waarin hij geregeld controversiële medisch-ethische kwesties aan de orde stelt, is in Amerika vele malen met prijzen onderscheiden. Ook de ‘medische detective’ Hersenstormen is …

Meer over deze auteur