Alzheimer is de grote, wereldwijde epidemie van onze tijd, die miljoenen over de hele wereld treft. Nederland alleen al telt op dit moment bijna 300.000 patiënten. Sinds 2015 staat dementie als doodsoorzaak op nummer een, voor kanker en hart- en vaatziekten. Wetenschappers zijn bezig met een race tegen de klok om genezing te vinden. Neurowetenschapper Joseph Jebelli is een van hen.
In Het begin van het einde gaat Jebelli in op verleden, heden en toekomst van de ziekte – van het eerste beschreven geval, meer dan honderd jaar geleden, tot het hypermoderne onderzoek van vandaag. Het resultaat is een diepmenselijk verhaal en een meeslepende wetenschappelijke thriller in een. Jebelli’s zoektocht leidt van negentiende-eeuws Duitsland via het na-oorlogse Engeland naar de oerwouden van Papoea-Nieuw-Guinea en de laboratoria van Japan, van Amerika naar India, China, IJsland, Zweden en Colombia. De helden van zijn verhaal zijn wetenschappers uit de hele wereld – die hij vaak persoonlijk kent – en de dappere patiënten en hun families, die de manier veranderden waarop onderzoekers tegen de ziekte aankijken.
Jebelli laat zien waarom hij zo hoopvol is over genezing, maar ook waarom het tot die tijd het beste is de ziekte te begrijpen. Het begin van het einde is een scherpzinnig en opzienbarend, en tegelijk menselijk en aangrijpend inside verslag over de ziekte die inmiddels een op de drie mensen bedreigt.
Een fragment uit Het begin van het einde leest u hier.
In de media:
Recensie van Het begin van het einde in Psychologie Magazine/Boeken: ‘De strijd tegen Alzheimer’, 14 juni 2018.
Recensie van Het begin van het einde op Medisch Contact, 13 juni 2018.