ISBN:
9789460036095 (paperback)
Aantal pagina's:
200
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
21/11/2012

Een jaar lang volgde Rob van Olm het leven van verslaafden binnen de verslavingskliniek Bouman GGZ in Rotterdam. Van binnenuit beschrijft hij het gevecht van verslaafden en de wereld om hen heen. Hoewel er tegenwoordig veel bekend is over de werking van verslaving blijft het leven van verslaafden moeizaam.

Tegelijk is de invloed van verslaafden op de maatschappij groot. Beleidsmakers staan voor de keuze: behandelen of loslaten? Gezondheidszorg of justitie?

In 2005 koos Rotterdam voor de radicale aanpak. De prostitutiezone op de Keileweg werd gesloten om de overlast van verslaafden terug te dringen. Sinds die tijd loopt Rotterdam voorop in de aanpak van verslavingszorg. In totaal zijn er zo’n 2500 dak- en thuislozen van straat gehaald en behandeld. Het is een gevecht tegen verslaving op het scherp van de snede. Een gevecht dat geen pauze kent en geen eind, zeker niet
in een tijd waar hard op de gezondheidszorg wordt bezuinigd.


Over de auteur

Rob van Olm

Rob van Olm (1947) publiceerde romans en journalistieke boeken, zoals Verloren dagen een roman over de Spaanse burgeroorlog en Recht al barste de wereld over de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Zijn televisiedocumentaire over de Silbertanne moorden (samen met Jan Louter) was in 2010 van doorslaggevende betekenis bij de veroordeling van de gevluchte oorlogsmisdadiger Heinrich Boere in …

Meer over deze auteur