ISBN:
9789463822022 (ebook) 9789463821865 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans

Nederland is rijk. Al decennia staan we in de top tien van de gelukkigste en welvarendste landen. Toch overheerst de laatste jaren een gevoel van crisis dat veel verder gaat dan de coronaproblematiek. We worstelen met klimaatverandering, een overspannen zorgsector, onderwijs dat kraakt in zijn voegen, woningnood, intensieve landbouw die natuur vernietigt. Zelfs de democratie en de rechtsstaat staan onder druk, terwijl de ongelijkheid groeit en meer mensen zich niet erkend voelen. Nederland lijkt wel ziek…

Hoe te genezen? Wat zou er gebeuren als mensen zonder politieke macht het voor het zeggen hadden? Bas Mesters sprak met twaalf vrouwen en mannen die uitblinken in hun vak: een boer, een docent, een psychiater, een journalist, een rechter, een historicus, een woningcorporatiebestuurder, een transitiedeskundige, een omgevingspsycholoog, een econoom, een mensenrechtenactivist en een politicoloog. Stuk voor stuk mensen vol nieuwe, verfrissende ideeën over hoe het anders kan, als we maar willen.

In dit even inspirerende als hoopgevende boek verbinden deze experts een scherpe diagnose van de staat van Nederland aan de durf om heilige huisjes omver te schoppen en het vermogen om revolutionaire, praktische, werkbare oplossingen te formuleren. Ideeën die ons allemaal kunnen inspireren.

 

Kijk voor meer verdieping ook op de website van de Tussenruimte, het debatcentrum waar Bas Mesters programmamaker en coördinator is. 

Lees hier een samenvatting van de boekpresentatie van Het herstel van Nederland.


Over de auteur

Bas Mesters

Bas Mesters is journalist, cultuurhistoricus en debatorganisator. Hij was tien jaar correspondent Italië voor NRC en NOS. Eerder publiceerde hij Italiaanse Streken. Een Romeinse wandeling door een land op drift. Mesters leidde voorheen de opleiding journalistiek in Zwolle en het Expertisecentrum Journalistiek. Momenteel is hij coördinator en programmamaker van debatcentrum De Tussenruimte in Den Haag.

Foto: …

Meer over deze auteur