ISBN:
9789460039751 (ebook) 9789460038655 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
10/02/2015

Rood en licht doorschijnend, als een pasgeboren konijntje. Onaf en perfect tegelijk. Zo beschrijft Brenda van Osch de eerste aanblik van haar dochter Eva, die in 2002 veel te vroeg werd geboren. Eva woog 680 gram, minder dan een pak suiker. In Het onvoltooide kind vertelt de auteur over de gebeurtenissen die volgen: de heftige maanden op de intensive care en de jaren daarna waarin langzaam duidelijk wordt hoeveel handicaps Eva aan haar vroeggeboorte heeft overgehouden.

Negen jaar later stapt Brenda van Osch opnieuw een afdeling neonatologie binnen – maar dan nu als journalist. In het Academisch Medisch Centrum volgt ze enkele extreem vroeg geboren baby’s en hun ouders en zit ze aan tafel als het artsenteam beslist over leven en dood. In indringende gesprekken met de betrokkenen stelt ze de vragen die ze na haar dochters geboorte niet stelde. Hoe ver willen artsen gaan om prille levens te redden? Moet alles gebeuren wat medisch mogelijk is? Ook gaat ze de confrontatie aan met Eva’s dokter van toen en met zichzelf. Is ze blij dat haar dochter nog leeft, of niet?

In Nederland worden jaarlijks zo’n tweeduizend baby’s veel te vroeg geboren. Vanaf 24 weken zwangerschap wordt gepoogd deze kinderen in leven te houden. Het onvoltooide kind geeft op een unieke manier inzicht in de morele dilemma’s rond leven en dood van veel te vroeg geboren kinderen.


"Indrukwekkend zijn de passages waarin Van Osch de gesprekken in de 'artsenkamer' weergeeft, waar de pasgeboren baby's met heel veel respect worden besproken. En waar de uitzichtloosheid van de behandeling wel degelijk onder ogen wordt gezien."

- NRC Next
Nieuws

Op zoek naar de grenzen van pril leven

In Nederland worden jaarlijks zo’n 2500 baby’s veel te vroeg geboren.  Judith Koelemeijer: ‘Brenda van Osch heeft als journalist haar eigen leven onderzocht voor Het onvoltooide kind’.  

‘Van Osch kan geweldig schrijven’ Bram Bakker in de Volkskrant ****

Bekijk hier het item bij RTL Late night van maandag 2 februari.

Luister hier naar het item met Brenda …

Lees dit bericht
Leesfragment

De beslissing

2002

‘Volgens mij moet ze eruit,’ zei ik.
De dienstdoende arts had een gezicht met scherpe lijnen, omlijst door sluik donker haar. Beetje bitchy. Aan het einde van de middag stond ze aan mijn bed. Het bezoek was net
weg.
Om mijn blote, nauwelijks zichtbaar zwangere buik zaten twee banden van elastiek …

Lees dit bericht

"Van Osch kan geweldig schrijven. Hoewel ik wist dat haar dochter Eva inmiddels 12 jaar oud is, leest het verhaal over de eerste maanden van haar bestaan als een thriller. Meermalen biggelden de tranen over mijn wangen vanwege de gruwelijke gebeurtenissen waar jonge ouders mee worden geconfronteerd."

- Bram Bakker

"Door de toegankelijke stijl is Het onvoltooide kind zeer de moeite waard voor medici en het grote publiek."

- Medisch contact

Over de auteur

Brenda van Osch

Brenda van Osch (1972) is journalist. Na haar studie politicologie werkte ze als redacteur voor Elsevier. In NRC Handelsblad heeft ze een wekelijkse interviewrubriek: Levenslessen. Over karakter, keuzes, pijn en ambitie van min of meer bekende Nederlanders. Ze is moeder van dochter Eva en twee zonen.

www.brendavanosch.nl

Meer over deze auteur