ISBN:
9789460031311 (ebook) 9789460031304 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
15/08/2016

De Nigerdelta. Ooit een van de mooiste gebieden op aarde, maar na de vondst van olie ernstig vervuild en ontwricht geraakt. Inmiddels geldt Nigeria als een van de gewelddadigste en meest corrupte landen ter wereld. Tijdens het maken van een documentaire over mensenrechten- en milieuschendingen, wordt Jandries Groenendijk in mei 2014 samen met twee anderen gekidnapt. In Nederland is de ontvoering uitgebreid in het nieuws. In Het zwarte paradijs vertelt Groenendijk voor het eerst het volledige, huiveringwekkende verhaal.

In rauwe dagboekvorm neemt hij de lezer mee naar de hut vol ongedierte diep in het mangrovebos, waar hij en de anderen door gewelddadige, gedrogeerde jongens met kalasjnikovs worden vastgehouden. Hij is ervan overtuigd dat ze eraan gaan, maar probeert het hoofd koel te houden. Op meeslepende wijze beschrijft hij zijn relatie met de andere gegijzelden, de gesprekken die hij voert met zijn jonge kidnappers en de lange weg terug naar de bewoonde wereld. Zijn verhaal maakt nog eens pijnlijk duidelijk hoezeer Nigeria door oliemaatschappijen als Shell en Chevron in een uitzichtloze toestand van vervuiling, criminaliteit en grote armoede is gestort.

Intussen probeert zijn vriendin Lizzy de Keijser met hulp van politie en ambassade zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de gijzelnemers. Eenmaal terug in Nederland beseft Groenendijk pas goed dat ze door het oog van de naald zijn gekropen. Samen met Lizzy reconstrueert hij de gebeurtenissen die hij de rest van zijn leven niet meer kwijt zal raken.


"Een boek om in één ruk uit te lezen"

- Nieuwe Revu
Leesfragment

‘Het zwarte paradijs. Ontvoerd in Nigeria’

Zondag 4 mei 2014

We leggen aan bij het koninkrijk Amanawei, waar we worden onthaald door een koning die een beetje op Eddy Murphy lijkt. Een half uur later reizen we verder. Het wordt al laat en we moeten voor het donker weer in het hotel zijn. Na nog een kwartier varen op de Dodo-rivier …

Lees dit bericht