ISBN:
9789050186995 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/04/2006

Eind vorige eeuw had Nederland een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Het buitenland keek met bewondering en jaloezie naar het dutch miracle, waarin de welvaartsstaat samenging met een ongekende economische dynamiek. De tweede Gouden Eeuw was begonnen! Maar toen sloeg de recessie toe – en deed dat ongenadig. Geen land werd zo ver teruggeworpen als Nederland. Binnen de kortste keren was ons glorieuze gidsland ineens het lachertje van Europa. Hoe konden wij onze comfortabele koppositie zo plotseling verliezen?

In Hollandse overmoed reconstrueert Mathijs Bouman nauwgezet de economische achtbaanrit van de afgelopen tien jaar. Op toegankelijke, aanstekelijke en overtuigende wijze vertelt hij het verhaal, van de internethype en het poldermodel van Wim Kok tot de consumentenstaking en de doomscenario’s van Balkenende. Uiteindelijk laat hij zien wat voor revolutie in denken en doen van politici en ondernemers noodzakelijk is om de Nederlandse economie weer op de rails te zetten.


Over de auteur

Mathijs Bouman

Mathijs Bouman is beurscommentator bij RTL-Z en columnist van De Groene Amsterdammer en Z24.nl. Na zijn promotie tot doctor in de economie aan de Universiteit van Amsterdam in 1998 was Bouman als onderzoeker verbonden aan verschillende Nederlandse universiteiten. Tot begin 2005 werkte hij als econoom bij De Nederlandsche Bank. In 2006 verscheen zijn boek Hollandse …

Meer over deze auteur