ISBN:
9789463820806 (ebook) 9789463820790 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
25/08/2020

Humor is de smeerolie in ons sociaal functioneren, een essentiële vorm van creatieve intelligentie. Maar waarom eigenlijk? Op ongedwongen en verrassende wijze verbindt Madelijn Strick in Humor is een van de vier pijlers onder het universum inzichten uit de fundamentele psychologie en neurowetenschap met hedendaagse sociale vraagstukken om een antwoord te geven op die vraag.

Haar zoektocht naar de zin van humor geeft een helder perspectief op complexe vragen. Is humor nodig voor groots leiderschap? Wat is het verband tussen humor en creativiteit? Wanneer gaat humor te ver, en zijn we de laatste jaren minder tolerant geworden? Zijn mannen grappiger dan vrouwen? Wat is het verband tussen humor en depressiviteit? Is humor gezond?

Haar analyse voert de lezer langs lachende mensapen, charismatische wereldleiders, moderne politieke revoluties, de beste reclamecampagnes, de leukste leraren, de datingmarkt en eindeloos gelukkige huwelijken. We komen erachter waarom Monty Python zo goed was, hoe koningin Beatrix en prins Claus het met elkaar uithielden, wat de beste grap in de wereld is, waarom dictators andere humor hebben en wat er te lachen viel in Auschwitz. En ze laat zien hoe je zelf, als leider, manager, opvoeder, activist, productontwerper, docent, tekstschrijver, therapeut of huwelijkspartner gebruik kunt maken van deze inzichten om een leuker en effectiever mens te zijn.

 

Lees hier het extra hoofdstuk van Humor is een van de vier pijlers onder het universum: Hoesten, we have a problem

 

In de media

Interview met Madelijn Strick in VPRO Gids 50: Humor als hoofdzaak. 12 december 2020.

Onderzoek Madelijn Strick besproken bij Nieuwsuur: ‘Zo kom je zonder angst en stress de tweede golf door’  18 oktober 2020.

Bespreking van Humor is een van de vier pijlers onder het universum in de Volkskrant: ‘Geestig en prikkelend boek vol vrolijke weetjes over humor’ 16 oktober 2020.

Interview met Madelijn Strick in Het Parool: ‘Madelijn Strick onderzoek humor: “Daar hoef je zelf niet grappig voor te zijn”’ 26 augustus 2020.

Opiniestuk Madelijn Strick in de Volkskrant: ‘Het is broodnodig te zeggen dat de paashaas een vitaal beroep is’ 24 augustus 2020.

Madelijn Strick te gast bij Met het Oog op Morgen: ‘Waarom humor zo belangrijk is’ 23 augustus 2020.


Over de auteur

Madelijn Strick

Madelijn Strick is sociaal psycholoog. Ze promoveerde cum laude op een proefschrift over humor in reclame en ze is humor blijven onderzoeken. Eerder schreef ze, met Ap Dijksterhuis, een kinderboek over psychologie, getiteld Tussen je oren.

Foto: © Ruud Pos

Meer over deze auteur