ISBN:
9789463820356 (paperback) 9789463820363 (ebook)
Aantal pagina's:
196
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
27/08/2019

Na een carrière in het bedrijfsleven besluit Françoise Kist op een dag het roer om te gooien. Zij begint een non-profitkantoortje om jongeren te ondersteunen die richting zoeken in hun leven. Aanvankelijk helpt ze vooral studenten, maar al gauw kloppen ook jonge asielzoekers bij haar aan. ‘Kunt u mij helpen?’ vragen ze. ‘Ik weet het niet, maar ik wil wel met je meedenken,’ antwoordt zij.

Zo begint met vallen en opstaan een bijzondere reis, waarop Françoise behoedzaam probeert de jongens, en een enkel meisje, mee te nemen uit hun illegale bestaan, een nieuw pad op. Ze probeert samen met hen een weg te vinden tegenover onwillige ambtenaren en door de ingewikkelde wet- en regelgeving, geeft onderwijskansen en biedt bed, bad, brood en bemoediging.

Langzaam ontstaan vertrouwen en nieuwe levenslust. En ook tal van nieuwe initiatieven: ‘de jongens’ leren Nederlands, ze leren rekenen, ze halen hun rijbewijs. Sommigen besluiten, diploma op zak, terug te keren naar hun moederland om daar een bedrijfje te beginnen.

Op een weergaloze manier beschrijft Françoise met veel liefde haar ploeg, en de vastberadenheid waarmee die de obstakels van de rechtsstaat, de gemeenschappelijke vijand, probeert te omzeilen. Ze maakt de wanhoop tastbaar, maar ook de bevlogenheid waarmee kansen en risico’s worden getrotseerd – en hoe pech, geluk of toeval het leven ten slotte bepalen.

In de media

Françoise Kist was te gast in Lunchroom van NH Radio. Het enthousiasme van de presentator is aanstekelijk. Luister het fragment hier terug, 1 oktober 2019

Ik doe krant wordt besproken op Radio 5. Luister het fragment hier terug, 29 september 2019

Interview met Françoise Kist in Trouw, 21 september 2019.

Tafelheer Adriaan van Dis bespreekt Ik doe krant in De Wereld Draait Door. Kijk het hier terug, 16 september 2019


Over de auteur

Françoise Kist

Francoise Kist (1947) was werkzaam in het management van verschillende organisaties. Eerder publiceerde zij het kinderboek Een koffer vol geheimen (De Fontein). Haar eigen kinderen noemt zij ‘mijn grootste leerschool’.

Meer over deze auteur