ISBN:
() 9789463820370 (paperback) 9789463820387 (ebook)
Aantal pagina's:
328
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
14/06/2019
Verschijningsdatum:
14/06/2019

‘Kafka op het Hogeland’, zo noemde de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp de verbijsterende interviewserie ‘Ik wacht’ in Dagblad van het Noorden. 101 keer spraken verslaggevers van deze krant Groningers wier huizen ernstige schade hebben opgelopen door de decennialange gaswinning en de aardbevingen die daar het gevolg van waren. Hun ervaringen staan voor die van duizenden anderen.

De aardbevingen hebben niet alleen individuele Groningers geraakt, ze hebben een hele gemeenschap ontwricht. Dat maakt dit boek duidelijk: door de interviews achter elkaar te lezen, ervaar je pas de volle omvang van de aangerichte schade, de woede en frustratie in het Noorden. Jarenlang heeft Nederland kunnen genieten van de aardgasbaten. En nu?

Nog altijd wachten de Groningers op de beloofde compensatie. Inmiddels zijn velen vastgelopen in een nachtmerrieachtige bureaucratische molen van inspecteurs, contra-experts en steeds wisselende instanties. Ik wacht is het ontluisterende relaas van een falende overheid.

Nadat ik één verhaal had gelezen, kon ik niet meer stoppen tot ik bij het laatste was aanbeland. De verhalen lijken op elkaar, maar zijn ook telkens anders. Elk persoonlijk verhaal kleurt de abstracte ‘aardbevingsschade’ weer een beetje verder in. De indruk die beklijft: een krankzinnig, absurd toneelstuk. Soms lijkt het zo onwaarschijnlijk dat je bijna vergeet dat het is gebaseerd op de rauwe werkelijkheid. Eén mens kan de zaken aandikken en overdrijven, maar tientallen malen een verhaal van dezelfde strekking duidt op strategie.’ – Bert Wagendorp

 

In de media:

Wiebes neemt eerste exemplaar bevingsboek ‘Ik Wacht’ in Zeerijp in ontvangst‘ in Dagblad van het Noorden, 17 juni 2019.

Fotograaf Jan Zeeman portretteerde Groningse aardbevingsgedupeerden. Even later werd zijn eigen huis een risicogeval‘, in Trouw, 17 juni 2019.