Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
01/08/2009

Een journaliste ging anderhalf jaar undercover als man. Haar fascinerende verhaal betekent een omslag in hoe we denken over wat het betekent man te zijn.

Zoals Günter Wallraff in de jaren tachtig undercover ging als Turk met Ik (Ali) als resultaat, zo waagde Norah Vincent zich ruim anderhalf jaar in de buitenwereld als Ned, met baardstoppels, opgeschoren haar, een vierkante bril en haar eigen grote voeten – een perfecte vermomming die haar in staat stelde de mannenwereld van binnenuit te observeren.

Met haar maten op de bowlingbaan beleefde ze een ruwe mannenvriendschap – en ervoer de waarde daarvan. Als verkoper voelde ze de enorme druk waaronder mannen leven die er alles voor overhebben om hogerop te komen. Ze bezocht seksclubs, ging uit met vrouwen die liefde zochten maar verbitterd waren over mannen, infiltreerde een therapiegroep voor mannen, en zelfs een klooster.

Vincent ging waar geen vrouw haar voorging. Aan het einde van haar onderneming was ze niet verbitterd of boos, of bevestigd in vooroordelen, maar verbijsterd – en uitgeput – door de rigide codes en rituelen van mannelijkheid. Ze schrijft erover met uitzonderlijk inzicht, met humor, empathie en nuance. Onder mannen is een even fascinerende als scherpzinnige tour de force.


"Het zijn bonbonnetjes. [...] Omdat het allemaal losse notities zijn, past het wel bij de zomer. Alles wordt even aangeraakt, zonder dat het zwaar wordt."

- Susan Smit - Opzij

Over de auteur

Norah Vincent

Norah Vincent is journaliste. Ze publiceerde onder andere in The New Republic, de New York Post, The Village Voice, The Washington Post en de Los Angeles Times. Ze woont en werkt in New York.

© Foto: Todd Shelby

Meer over deze auteur
Norah Vincent