ISBN:
9789463821551 (ebook) 9789463821070 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
20/04/2021

‘Een nieuw Japans tijdperk’ is aangebroken, verklaarde de Japanse premier Shinzo Abe tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. En om te onderstrepen dat de tijden in zijn land serieus waren veranderd, had hij zich verkleed als Super Mario, de wereldbekende Nintendo-figuur. Door de pandemie wijzigden de plannen. Nu gaan de Spelen wel door, maar zonder buitenlands publiek dat het nieuwe Japan kan bewonderen.

Hoe groot is de teleurstelling? En is er werkelijk een zelfbewust en trots Japan opgestaan dat de buitenwereld omarmt? Japankenner Freek Vossenaar ging op onderzoek uit. Van de vrouwelijke sushichefs en de manga helden tot de sumo worstelaars en de huwelijksmakelaars tot de campagne om de Olympische Spelen binnen te halen: hij zag veel obstakels en onzekerheid om de toekomst zorgeloos te kunnen omarmen.

De gevierde harmonie en de bewonderde tradities, ooit bindende krachten, zetten nu een rem op de ontwikkelingen. Moeizame relaties met de buurlanden, vergrijzing, de omgang met rampen als in Fukushima, de ondergeschikte positie van de vrouw, uitdijende steden in een land dat krimpt – in zijn  fascinerende verhaal laat Vossenaar zien dat het Japanse verleden zich niet snel laat verjagen.

 

Freek Vossenaar over Kijken in de ziel van Japan

 


"Vossenaars observaties zijn raak en zijn stijl is prettig no-nonsens en soms van een vermakelijke, vriendelijke droogheid. Zachtjes legt hij vingers op veel zere plekken, dit alles met veel respect voor het land waar hij al dertig jaar komt."

- NRC Handelsblad

"Kijken in de ziel van Japan is een boeiend, vlot boek over een waanzinnig gecompliceerd land."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Freek Vossenaar

Freek Vossenaar (1957) was als diplomaat werkzaam op de Nederlandse ambassade in Tokio. Zijn fascinatie voor het land zette hij om in verschillende boeken, waaronder Tekkels in Tokio.

Meer over deze auteur